danskmoebeldesign_header_090111

Nationalbanken Arne JacobsenDa arkitekten Arne Jacobsen døde i foråret 1971, var første etape af Nationalbankbyggeriet netop afsluttet. Arne Jacobsen havde i sin lange karriere formet nogle af århundredets mest afklarede bygningsværker og fineste industrielle produkter og efterlod sig et livsværk, der har sikret ham en fornem plads i den internationale arkitekturhistorie og gjort ham til en af de få danskere, der er kendt af en større kreds ud over hele den moderne verden.

Som nyuddannet, ganske ung arkitekt præsenterede han sig for offentligheden på en byggeudstilling i København med et projekt til "Fremtidens Hus", der var opbygget med motorbådsadgang i underetagen, garage i stueplan og helikopterlandingsplads på taget. Fremtidens Hus var den internationale funktionalismes første manifestation i Danmark med et futuristisk bud på, hvordan den nye
teknologi kunne give form til en ny arkitektur. Bygningen, som var opført i fuld størrelse på udstillingen, viste i sin opbygning over enkle, geometriske figurer det formudtryk, der senere var så karakteristisk for Jacobsen.

I sine byggerier var Jacobsen i starten præget af en dansk nyklassicisme, men han orienterede sig hurtigt mod den europæiske funktionalisme, ligesom han forstod at tage de forskellige internationale arkitekturstrømninger op gennem århundredet til sig og videregive dem i en personligt bearbejdet form. Det har været sagt, at Jacobsen var international på en dansk måde og dansk på en international måde.

Det var en enorm produktion, Jacobsen fik opbygget, og der er næppe mange områder, han ikke har været inde og behandle. Produktionen strækker sig fra arbejder med flere strandbadeanlæg, teatre, sportsanlæg som svømme-, ride- og tennishaller, skoler og børneinstitutioner, hoteller, centralbanker og rådhuse, administrationsbyggerier, fabriks- og laboratorieanlæg, etageboliger, rækkehusbebyggelser og enfamiliehuse. Alt udformet med en omhyggelighed og respekt for den gode løsning, og ofte tilført nyskabelser, der har ført faget videre.

Arne Jacobsen er en af de danske arkitekter, der har placeret sig med flere byggearbejder i udlandet. Her kan nævnes St. Catherine's College i Oxford, og i Tyskland administrationsbyggeri og hovedkvarter for HEW og skolen i Christianeum, begge i Hamburg, feriecenter på Femern med ferieboliger og svømmehal, rådhus i Mainz og den minimalistiske foyertilbygning til teatret i barokhaven i Herrenhausen i Hannover. Ikke mindst disse byggerier har været medvirkende til Jacobsens internationale omdømme.

NationalbankenFor Arne Jacobsen var helheden målet. Som arkitekt ønskede han at følge projektet helt igennem, og intet måtte overlades til tilfældighederne. Derfor måtte han nødvendigvis også beskæftige sig med detaljen i sine byggerier, således at helheden kunne kontrolleres. Det førte til en lang række af designprodukter af så høj en kvalitet, at de, selv om de var udviklet i forbindelse med konkrete byggeopgaver, viste sig at være så alment brugbare, at de kunne indgå i en almindelig standardproduktion. Jacobsens designprodukter omfatter en meget bred vifte af så forskelligartede emner som møbler, tekstiler, belysningsarmaturer, dørgreb, spisebestik, stålvarer, glas, ure og vandhaner. Det er ikke mindst takket være disse produkter, hvoraf mange har opnået international klassikerstatus, at Jacobsen i dag rangerer højt på det internationale firmament.

Arne Jacobsen har gennem sit arbejde sat sit præg på generationer af arkitekter og dermed været medvirkende til at forme en særlig skandinavisk arkitekturtradition, der er karakteriseret af en høj grad af gennemarbejdning af helheden fra det overordnede til detaljen. Kun få danskere har opnået en så bred international berømmelse som Arne Jacobsen, der i dag står for noget af det bedste, der blev produceret i det 20. århundrede, med en iboende kvalitet, der har sikret værkerne en bæredygtighed ind i det næste.