danskmoebeldesign_header_090111

Kaare Klint_kirkestolKaare Klints kirkestol produceres stadig i Danmark !

Det skulle have været bænke, men et generationsskifte resulterede i, at Grundtvigs Kirke fik stole for 75 år siden. De står der endnu og er et vidnesbyrd på holdbarheden af dansk møbeldesign. Kirken på Bispebjerg ved København blev tegnet af Peder Vilhelm Jensen Klint i begyndelsen af sidste århundrede. Han designede også al interiøret, men han fik aldrig gjort arbejdet færdigt. Han døde i 1930 – ni år efter den første sten blev lagt.

Kirkestolen giver et lysere udtryk Hans søn, arkitekt Kaare Klint, overtog arbejdet, der blev fuldbragt i 1940. På ét punkt gik han mod sin fars vilje. Han ville ikke sætte bænke ind i kirkeskibet. Han designede i stedet i 1937 en stol til både Grundtvigs Kirke og Bethlehemskirken, som han opførte i samme periode. Stolene skulle give kirkerummet et lettere og lysere udtryk. Den blev døbt ”Kirkestolen”. Sognepræst i Grundtvigs Kirke, Palle Pallesen Kongsgaard, er begejstret for stolene. - Stolene er ikke bare smukke og funktionelle. Jeg hæfter mig også ved, at de enkelte stole har en symbolsk funktion, der signalerer at menigheden består af individer, som samles i fællesskab, siger han.

Stolene holder stadig Oprindeligt var der 1863 stole i kirken, men i det daglige anno 2012 er der blot 660 stole i hovedskibet og 100 i koret. Ved særlige højtider, konfirmationer, koncerter og lignende mønstrer kirken dog 1245 pladser. Kirkestolene er aldrig skiftet ud – selv sædet, der er flettet af papir, holder stadig. Kaare Klints kirkestol er en af de allerførste stole, der for alvor har markeret sig i Dansk Møbeldesign. Kaare Klint etablerede tilbage i 1924 en helt ny linje med møbeldesign på Kunstakademiet, og her påvirkede han de studerende med sine banebrydende tanker. Han står derfor som en faderfigur for dansk møbeldesign.

Tæt på at udgå af produktion Kaare Klints kirkestol er ligeså udødelig som hans navn og renommé. Den var ellers tæt på at udgå af produktionen i 2004, men Bernstorffsminde Møbelfabrik på Fyn fik lov til at overtage stolen efter Frits Hansen. Den familieejede møbelfabrik optimerede produktionen og kan i dag sælge den til den halve pris. Det har gjort stolen attraktiv igen. Inden for de seneste år er den blandt andet solgt til retsbygningen i Ribe og Tyrstrup Kirke i Christiansfeld. Private kan købe den i de uafhængige, såkaldt "hvide butikker".

Stolen fejrer 75 år i år.
Pris fra kr. 6.296,-

kirkestole grundtvigskirken
Kirkestolene i Grundtvigs Kirke skulle give et lettere og lysere udtryk til kirkerummet.