danskmoebeldesign_header_090111

Skud på stammen er en årligt tilbagevendende workshop, hvor snedkerlærlinge og møbelpolsterlærlinge mødes med en række toneangivende danske designere. Workshoppen løber over fire uger på Københavns Tekniske Skole, og i år har det intense samarbejde resulteret i 17 nyskabende møbler, som nu vises på Trapholt.

Temaet for årets workshop er ”Fra frø til….” og det er også titlen på udstillingen. Udstillingen løber fra 13. oktober – 30. december, 2011.

Direktør på Trapholt Karen Grøn siger: ”Mødet mellem unge talenter og mere garvede kræfter giver en spændende dynamik. Og vi er meget glade for at kunne vise møbler, der i den grad hylder de håndværksmæssige kvaliteter. Udstillingen giver på sin vis et smugkig ind i det, der bliver fremtidens møbelskabere.

”At Skud på Stammen i år vises på Trapholt, er direktør Mogens Nielsen, Københavns Tekniske Skole, meget glad for: ”Det er en stor anerkendelse af håndværkerelevernes indsats og talent, at deres arbejde bliver udstillet på et af Danmarks væsentligste designmuseer. Vores mål med Skud på Stammen er netop at udvikle de snedkere, der skal holde dansk møbeldesigns stolte traditioner i hævd.”

Møbelpolstrerens sommerferie
26-årige Helene Caspersen Høier har stået i lære som møbelpolstrer hos Nedell Møbelpolstring i Kolding. I sommerferien brugte hun fire uger sammen med ca. 50 andre studerende og 17 uddannede designere på at være en del af projektet ”Skud på Stammen”. Af de 17 færdige møbler har Helene Caspersen Høier været involveret i de fem.
Helene Caspersen Høier

Et af Helene Caspersen Høiers møbler er en to-personers sofa, som er designet af Rud Thygesen. Her var udfordringen netop tidspresset for møbelpolstrene, fordi snedkerne havde problemer med at konstruere de formspændte rygge, som polstringen skal ligge på. ”Som møbelpolstrer er man altid sidste led i kæden. Først når snedkerne har konstrueret træstellet kan vi komme i gang, og det giver nogle gange sved på panden, når man har en deadline for, hvornår møblet skal være færdigt”.

”At arbejde med erfarne designere har været meget inspirerende og samtidig en stor udfordring. De har nogle ideer inde i deres hoved, som vi skal ramme. Og det er en proces der tager tid. Jeg har for eksempel syet mange forskellige hynder til et af møblerne inden vi ramte det helt rigtige udtryk.”

Stolte traditioner for samarbejde
Igennem det 20. årh. har samarbejdet mellem snedkere og designere skabt stolte traditioner indenfor dansk design både nationalt og internationalt. For kendte arkitekter og designere som Finn Juhl, Børge Mogensen og H. J. Wegner var samarbejdet naturligt og var med til at sætte fokus på træet som formgivende materiale. En tilgang til møbeldesignet som har givet dansk design et af sine mange unikke kendetegn.

Med udviklingen af nye industrielle produktionsmetoder og brugen af nye og anderledes materialer i slutningen af 1920’erne mødte møbelsnedkerne store udfordringer. For at tilpasse sig de nye boligforhold allierede snedkerne sig med tidens arkitekter og udviklede nye møbeltyper. En alliance som på mange måde var med til at bane vejen for en designbaseret dansk møbelindustri. Skud på Stammen er et af flere initiativer, hvor samarbejdet mellem designer og snedker viderefører disse stolte traditioner i nye og innovative designs.

SproutSprout betyder "rosenkål" på engelsk og er navnet på disse finurlige skamler som kan ses på Trapholt fra 13. oktober.