danskmoebeldesign_header_090111

Anmeldt af: Anne Mette Laursen

Danske møbelklassikere er i dag efterspurgte design-ikoner verden over. Møblerne er kendetegnet ved deres enkle elegante design, og samtidig er de fremstillet i så godt et håndværk at de bare bliver flottere med alderen!

Børge Mogensen

En af disse møbelklassikere bærer navnet "Tremmesofaen", og den er i dagens Danmark blevet til et helt begreb. Utallige eksemplarer har gennem tiderne, som en tro følgesvend, fulgt skiftende generationer rundt omkring i deres hjem.

Men hvem var egentligt skaberne af disse klassikere, og i hvilken tid blev de skabt? Netop "Tremmesofaen" blev skabt af arkitekten Børge Mogensen, og det er ham bogen "Et fuldt møbleret liv" handler om. Forfatteren bag er Børge Mogensens yngste søn, den 56-årige Thomas Mogensen, og værket følger Børge Mogensens skæbne som den tog sig ud fra hans unge år til hans død som 58-årig.

Trods sin tidlige død formåede Børge Mogensen at indskrive sig i designhistorien som en af Danmarks vigtigste møbelpionere. Han var i en periode chef-arkitekt hos FDBs møbeltegnestue, et efterkrigstids projekt, der ud fra et demokratisk grundsyn ønskede at møblere danskernes hjem med enkle velfabrikerede og prisbillige møbler.

Børge Mogensen skabte en række møbelklassikere og fik inspirationen fra vidt forskellige områder. Inspirationskilder som tyrefægter-arenaen, jazz-verdenen og så videre flettes i Et fuldt møbleret liv ind i et spind af andre associationer og hændelser, så selvom faderen Børge Mogensen er samlingspunktet fra start til slut så kommer man vidt omkring undervejs. Med denne associerende skrivestil tegnes der samtidigt et meget fint samtidsbillede af det samfund Børge Mogensen var en del af, og man får desuden et levende indblik i hans vennekreds og samarbejdspartnere. Kapitel overskrifter som Stolen, koen, motorcyklen og Madsens bænk og Relaxin´ at Camarillo er med til at slå stilen an.

Samtidig er Et fuldt møbleret liv rigt illustreret med en række fotos og design-tegninger. Men er det specifikt Børge Mogensens design-facts man er interesseret i så er denne udgivelse ikke den rigtige. For her handler det først og fremmest om manden Børge Mogensen og hans fascinerende liv, der var gennemsyret af geniale ideer, hårdt arbejde og druk. Han brændte så meget for sit fag at han brændte op i en tidlig alder. Da det netop er hans søn historien bliver fortalt igennem er det et noget subjektivt portræt der rulles ud, et portræt som formår at nå ind under huden på læseren.

5 bogorme ud af 6. Bogen er en fornøjelse at læse. Den er meget veloplagt skrevet, og mens det går over stok og sten får man et glimrende indblik i en dansk design pioner og hans svundne samtid.