danskmoebeldesign_header_090111

Trapholt præsenterer en lille men interessant udstilling om en af dansk designs pionerer, Kristian Vedel. Han var en af de første designere i Danmark, der tog plastmaterialet til sig, man han skabte også bemærkelsesværdige møbler og brugsgenstande i træ.



Mens mange designere var skeptiske overfor plast, tog Kristian Vedel udfordringen op, og tegnede i 1953 en serie stabelbare brugsgenstande, der skulle fremstilles i plastmaterialet melamin. Serien kom i masseproduktion i 1960 og blev Kristian Vedels mest berømte produktserie. Det var lykkedes Vedel at skabe et service, der var praktisk at bruge og smukt at se på, og i modsætning til mange andre plastgenstande ældes det med ynde. Melaminserien indbragte Vedel en række danske og internationale hæderspriser.

Udstillingen på Trapholt præsenterer også et unikt bord, som er resultat af Kristian Vedels samarbejdede med kunstneren Preben Hornung. Vedel har designet bordet og Hornung har stået for den kunstneriske udsmykning, der er udført som intarsia, dvs. en særlig krævende og kostbar teknik, hvor udsmykningen er nedlagt i mørkt finér i den lyse bordplade. Bordet har aldrig tidligere været produceret og er blevet fremstillet specielt til denne udstilling.

Børnemøbler af Kristian VedelUdstillingen viser også møbelserien Modus fra 1960, hvor Kristian Vedel tegnede en række forskellige stole og borde i palisander og teak bygget over det samme grundmodul. Kristian Vedel tegnede også børnemøbler, der kunne "vokse" og ændres i takt med børnene. Altså ikke blot en kopi af de voksnes møbler, men møbler på børnenes betingelser. Et andet kendt Vedel-design er en lille træfugl med bevægeligt hoved, der kan udtrykke forskellige sindsstemninger. Fuglen er fra 1959 og er netop igen er sat i produktion. Se billedet lidt længere oppe på denne side!

Kristian Vedel døde i 2003. Udstillingen på tilrettelagt i samarbejde med Kristian Vedels enke Ane Vedel og møbelarkitekt Bernt.

I forbindelse med udstillingen udgiver Arkitektens Forlag en bog om Kristian Vedel, hvor der bl.a. er bidrag af museumsinspektør Mette Dalby, Trapholt.