Skov i nærheden og mange fuldvoksne træer i haverne giver det villakvarter i Nærum, hvor Anne Donnerup og Niels Mou Jakobsen bor, et strejf af skovbryn.
Træerne er i stort format her, nogle af granerne svimlende høje. Udenfor huset logrer en ældre sort labrador godmodigt rundt og indenfor tager Anne Donnerup imod på en baggrund af varme farver og kunst og design, så langt øjet rækker.
Tekst og foto: Hanne Gabel Christensen
Der er et mylder af detaljer og skæve indslag i den ellers ret enkle indretning, hvor der også indgår et lille univers for sig i miniature, som Anne Donnerup har samlet. Hun er fascineret af små ting og står for firmaet 1:6 DESIGN, som fremstiller små udgaver af Arne Jacobsen stole i forskellige farver og stoffer. Noget hun startede på for 12 år siden sideløbende med sit arbejde som bibliotekar. - Jeg så en wienerstol i miniformat på en rejse til Wien for mange år siden og da jeg senere i et boligmagasin så ”Myren” i en farveskala af Poul Gernes i 10 pastelfarver, som jeg helt faldt for, tænkte jeg, at det kunne være sjovt med små miniaturemodeller af Arne Jacobsen stole i de farver, fortæller Anne Donnerup, som derefter søgte og fik tilladelse til at lave 1:6 modeller af Fritz Hansen, der har eneret på at fremstille Arne Jacobsen møbler.
Anne Donnerup ved sit lager af Arne Jacobsen stole i størrelse 1:6.
Da produktionen af den første miniaturestol , som stadig finder sted her i Danmark , var klar til lakering, var farveskalaen imidlertid udgået, så det blev i de samme farver, som de kom i stort format og siden har hun fulgt Fritz Hansens farveskala samt løbende eksperimenteret med stoffer til ”Ægget” , seneste med stribet stof fra Designers Guild. Nyt hus med muligheder Murermestervillaen fra 1939 købte parret i 1983 da deres to nu voksne børn var 8 og12 år og deres tidligere hus i Nærum var ved at blive for lille til familien. De var imidlertid glade for det lille hus på 90 kvadratmeter og for beliggenheden tæt på centrum og det tog et års søgen, før de omsider fandt noget andet. - Pludselig var det dér. Det var et godt tilbud - og grunden til, at det blev det her hus, som var helt forfærdeligt indrettet, mørkt og meget gammeldags, tungt, tungt – det sidste puf, det var, at da vi gik og kiggede, så sagde ejendomsmægleren: ” I hører til dem, der aldrig kan beslutte sig”, fortæller Niels Mou Jakobsen.
Murermestervillaen fra 1939 ligger i et ældre villakvarter med mange store træer, som giver det lidt skovkarakter. Fra stuen er der udgang til en terrasse med sommerblomster omkring.
Det gjorde de så dér og brugte siden en del penge på at sætte huset i stand. Skorstenen var ved at falde ned, køkkenet skulle skiftes ud og der skulle males og afhøvles - men ikke bygges om. Huset på 171 kvadratmeter med halv kælder har samme rumfordeling som dengang, med to stuer en suite, køkken, toilet og entre i stueplan og fire værelser og badeværelse på 1.sal. Samt tre rum i kælderen, hvor børnene rykkede ned i værelser, da de blev ældre. Da børnene flyttede hjemmefra tog indretningen en ny drejning, for nu begyndte parrets kunstinteresse for alvor at folde sig ud og der kom flere og flere værker ind i hjemmet. Og badeværelset, som de efterhånden måtte erkende nok kunne trænge til en renovering, gled i baggrunden. - Vi vil hellere prioritere at bruge penge på et nyt maleri end på et nyt badeværelse, siger Anne Donnerup.
Endnu en ny drejning tog det at Anne Donnerup startede eget firma som 57 årige og indrettede arbejdsværelse og showroom på 1.sal, hvor et andet af værelserne er indrettet som til børnebørnene. Et hjem med kunst Omdrejningspunktet i hjemmet er blevet kunst og design og gennem årene er det blevet til mange udstillinger, ferniseringer og kunstkøb og til en tommelfingerreglen om, at de begge skal brænde for et værk, hvis de skal have det. - Hvis vi ikke er enige, så siger vi det lige ud af posen og så køber vi det ikke, siger Anne Donnerup. For det meste er de dog enige og de foretrækker begge figurativ kunst og at holde sig til de danske kunstnere. - Ellers bliver det helt uoverskueligt at følge med og vi har heller ikke økonomi til det, forklarer Anne Donnerup. Desuden holder de sig helst til dét, de kalder allemandsformat, billeder på 1meter X 90cm eller derunder, så de har plads til et nyt værk uden at skulle pakke noget andet væk. Og indenfor dette rimeligt afgrænsede felt følger de så med i, hvad der sker og følger også kunstnere, som de falder for. - Vi går på udstilling hvert år, når der er afgangseksamen på Kunstakademiet og på gallerier, kunstmesser og museer, fortæller Anne Donnerup. For tiden er et af deres egne malerier af Kasper Bonnén i øvrigt udlånt til en soloudstilling, som han har på Aros. Har I et par gode råd til andre om køb af kunst? - Man skal ikke tænke for længe, så er de gode ting væk. Især på ferniseringer, hvor det er nye billeder og salgsudstillinger, skal man være hurtig. Vi kommer nogle gange en time før den egentlige åbningstid, hvis det er af én, vi har købt af før. Det er ren konkurrence, siger Niels Mou Jakobsen. - Falder man for noget, man ikke synes, der er råd til, kan man måske købe det på afbetaling. Det har jeg selv gjort flere gange og så fået værket hjem, når det er betalt færdigt – aldrig før naturligvis, nævner Anne Donnerup.
CV:
Anne Donnerup er uddannet bibliotekar og har været bibliotekar på Danmarks Lærerhøjskole i 28 år. Som 57 årige blev hun iværksætter og startede firmaet 1:6 DESIGN, der fremstiller miniaturemodeller af Arne Jacobsens stole m.fl., udført i Danmark og solgt både herhjemme og i en lang række europæiske lande, samt i bl.a. Japan, Taiwan, Dubai og Malaysia. De har desuden været til salg på Museum of Modern Art i New York, London Design Museum og Centre du Pompidou i Paris. [Hun er desuden pensionist] Udover at stå for produktionen, regnskab og salg af miniaturestolene , som i perioder indrager både week-ender og ferier, bruger hun fritiden på at nyde kunst både i hjemmet, på udstillinger og til kunstforedrag på Folkeuniversitetet.
Blåt og orange i sydvendt solkrog i stuen. Taburetten af Hans Sandgren Jakobsen. Denne findes også i miniatureudgave fra 1:6 DESIGN.
Sofahjørne malerier og design i stuen. Det gule bord er fra Hay med miniaturestol af Verner Panton. Maleriet med kærestepar er af Zeppo Mattinen og maleriet på den anden væg af Benny Dröscher.
Anne Donnerup har showroom på 1.sal, hvor hendes udgaver af Arne Jacobsen stole i størrelse 1:6 står på række på hylder i gangen.
Design og billeder i spisestuen, hvor parketgulvet er blevet afhøvlet.
Besøg 1:6 Designs hjemmeside - klik her.