danskmoebeldesign_header_090111

Kunstneren Monica Ritterband har designet et enestående bænk-koncept af gamle bolværkspæle fra Holmen og flåde-egetræer fra skovene ved Vallø Slot. Dermed har hun forvandlet historisk træ til moderne dansk design. {jb_quote}Træet kan holde langt ind i fremtiden{/jb_quote}Bænk-konceptet bærer navnet NatureHistory og består af tre bænkserier, Holmen , Frederik 6. og Flow . Bænken Holmen er skabt af pommersk fyrretræ fra 150 bolværkspæle, som Christian den 7. brugte til kajanlæg og dok på Holmen i 1700-tallet.

Det historiske træ har stået under vand i over 200 år. Derved er det blevet saltvandsimprægneret, så det kan holde langt ind i fremtiden. Nu er træet forvandlet til en serie eksklusive bænke, designet af Monica Ritterband, og dermed har det fine, gamle træ fået evigt liv.

Monica Ritterband

Bænkene er produceret af skovbrugsvirksomheden Bondeskovgaard, som gjorde et historisk kup, da forstmand og ejer Palle Nielsen i sommer kom i besiddelse af bolværkspælene. Pælene er nemlig det sidste træ, der er tilbage af det gamle tømmer fra Holmen. Palle Nielsen var straks klar over, at der var tale om et sjældent fund: Jeg besluttede at skabe en serie bænke ud af det historiske træ. På den måde får det gamle, fine træ evigt liv og bliver givet videre til kommende generationer, siger han.

Palle Nielsen kontaktede kunstner og designer Monica Ritterband og viste hende stablen med de gamle bolværkspæle. Jeg blev hurtigt fanget af træets historie og muligheden for at omdanne tømmeret, der var brugt af den danske flåde for over 200 år siden, til en serie gedigne og tidløse bænke, fortæller Monica Ritterband.
Det blev til bænkserien Holmen, som består af en lukket serie af 275 nummererede og signerede bænke.

Bænken Holmen inspirerede Monica Ritterband og Bondeskovgaard til også at skabe en åben serie bænke. Bænkene Frederik 6. og Flow er ligeledes skabt af træ med historisk kerne, nemlig 200 år gamle flåde-egetræer fra skovene ved Vallø Slot. Monica Ritterband var selv med, da træerne blev fældet: At opleve en 200 år gammel kæmpe vælte er en oplevelse, som ville have inspireret mig til et dramatisk symfonisk værk, hvis jeg havde været komponist, fortæller hun om sin oplevelse i skoven.

Egetræerne fra Vallø Slot er fældet lige præcis på det mest modne tidspunkt, hvor styrken i træet er optimal.
Det er dejligt, at de nu genopstår i et bænkkoncept. Når jeg ser på bænkene, tænker jeg på, hvad disse gamle planker må have været vidne til gennem generationer, og hvilken historie der ligger gemt i dem, siger Palle Nielsen.

http://www.ritterband.dk