danskmoebeldesign_header_090111

Søren Ulrik PetersenMøbeldesigner Søren Ulrik Petersen - i branchen kendt som SUP - bliver den første modtager af den nye danske møbeldesignpris Planken Ud Prisen. Det sker ved en festlighed på Kunstindustrimuseet i København den 10. januar 2007. Planken Ud Prisen består af et rejselegat på 40.000 kr., der vil blive uddelt hvert år frem til og med 2011. Midlerne stammer fra de auktioner, der hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner er

blevet afholdt over de unikke udstillingsmøbler fra de to Planken Ud-udstillinger på Kunstindustrimuseet i 1999 og 2003. 

Prisen tildeles i 2007 møbelsnedkeren og designeren Søren Ulrik Petersen (SUP) (f. 1961). Han har i sit mangeårige virke som designer stædigt holdt fast i sin legende tilgang til arbejdet, og han forsømmer aldrig en lejlighed til at lade fantasiens kraft gå forud for merkantile betragtninger, men formår gang på gang at kombinere det praktiske og funktionelle med det overraskende og underfundige. SUP's produktion er lille, men spændende, og strækker sig fra møbler i elegante og ofte utraditionelle trækonstruktioner til porcelænsservice, salt-og-peber-sæt og damaskduge - alt i bedste materialer og høj udførelseskvalitet. 


Udstillingen Ombord

Søren Ulrik Petersen takker for Planken Ud Prisen med en separatudstilling på Kunstindustrimuseet. Udstillingen "Ombord" inviterer til bords med nyere design formgivet af SUP. Der et tale om en stor installation, der med lys, lyd, grafik, ord og genstande tematiserer en af hjemmets ældste og vigtigste genstande: bordet. Alt sker omkring et bord - der læses lektier, familien samles og taler sammen, historier  fortælles, og der arbejdes og skabes nyt. Udstillingen vises fra den 10. januar til den 25. februar 2007.

Om Planken Ud
Planken Ud opstod sidst i 1990erne som et samarbejds- og udstillingsprojekt, bestående af møbeldesignere og møbelsnedkere, der i fællesskab udfordrede sig selv og hinanden på kreativitet og faglig kunnen. 

 Hver møbeldesigner har fået til opgave at skabe et møbel ud fra en massiv planke - i bøg, eg, ask eller ahorn - og med bistand af en, to eller endda tre møbelsnedkere er ideerne blevet gjort til unikke stykker møbel.

Om Planken Ud Prisen
Planken Ud Prisen tildeles en møbelsnedker og/eller møbeldesigner, der i sit arbejde formår at virke for de præmisser, der har været grundlaget for projekt Planken Ud: En høj håndværksmæssig standard og en gennemført æstetisk forståelse - og ikke mindst viljen til, i sit arbejde, at gå planken ud, i udtrykkets mest positive forstand.

Det er intentionen, at Planken Ud Prisen skal være med til at skabe fortsat fokus om de gode aktører, der beskæftiger sig med dansk møbeldesign og bidrage til den fortsatte udvikling, som er så nødvendig, hvis dette snævre, men betydningsfulde fag skal overleve.

Prismodtageren er blevet udvalgt af en komité bestående af:
- Bodil Busk Laursen, direktør for Kunstindustrimuseet
- Keld Korsager, direktør i Foreningen Dansk Møbelindustri
- Ole Rømer, afdelingsleder, Københavns Tekniske Skole 
- Mette Dalby, museumsinspektør på Trapholt 
- Louise Campbell og Sebastian Holmbäck, designere og arrangørerer.