danskmoebeldesign_header_090111

Jørn UtzonJørn Utzon blev født i København i 1918. Han studerede på Københavns Kunstakademi med Kay Fisker og Steen Eiler Rasmussen som sine læremestre. Under krigen studerede han ligeledes under svenskeren Erik
Gunnar Asplund. Herefter tog han på rejse gennem Europa, USA og Mexico, og da han kom hjem i 1950, oprettede han sin egen praksis.
Utzon's forskellige designs som arkitekt er meget velagtede i hele verden, men det er naturligvis Operahuset i Sydney der har gjort ham berømt. Han arbejde siges at være inspireret af en blanding af Asplund, Alvar Aalto og Frank Lloyd. Han er også kendt for at være god til at vurdere konstruktionens beliggenhed og de påkrævede ressourcer før han går i gang med sit arbejde. Hans bygninger udstråler både poesi og omtanke. Han regnes så afgjort for den største arkitektbegavelse Danmark har fostret i det 20. århundrede.
Udover Operahuset i Sydney har Utzon også designet Kuwaits parlamentsbygning, Statsteatret i Zürich, Bagsværd Kirke i København, Terasserne i Fredensborg, Kingohusene i Helsingør og Paustians Hus i Gl.
Kalkbrænderihavn, sidstnævnte sammen med sine sønner Jan og Kim Utzon.
Han har naturligvis også designet sit eget hus i Hellebæk, nær København. I 1998 modtager Jørn Utzon Sonning-prisen fra Københavns Universitet på 500.000 kroner for 'sine exceptionelle og originale bidrag til dansk og international kultur'. Prisen uddeles hvert andet år. Det står nu endnu klarere end tidligere at Utzon kunne have stået for mange flere unikke bygningsværker hvis hans innovative attitude var blevet imødekommet af de mange bygherrer, han har arbejdet for. F.eks. gik han glip af at stå for udfærdigelsen af LO-højskolen i Helsingør, selvom han i konkurrencen om designet vandt både 1.- og 3.-præmien. Bygherren valgte trods dette at benytte 2.-præmie-vindernes design (Karen og Ebbe Clemmensen). Jørn Utzon blev også indbudt til at deltage i konkurrencen om designet af et nyt skuespilhus i Det kongelige Teater, men han afviste pga. sygdom.
Utzon selv har nægtet at være bitter på Danmark fordi han agtes betydeligt højere i udlandet end herhjemme.
Jørn Utzon lider af dysleksi (ordblindhed). Han har selv udtalt: "Jeg blev ikke en ingeniør, fordi jeg både lider af dysleksi og en mangel på matematisk indsigt. Man skal have en god matematisk hjerne for at blive ingeniør. Husk at geometri er noget ganske andet. Som en kompensation for disse handikap har jeg åbenbart et talent for rumsans. Jeg tænker mig til en bygning og så er den færdig i mit hovede. Dette har jeg kunne bruge som arkitekt. Et rygte siger at jeg ikke kan tegne, og aldrig har kunnet. Dette kan skyldes at jeg arbejder så meget med modeller.
Modeller er nemlig et af de mest vidunderlige design-redskaber. Men jeg laver stadig de flotteste tegninger de kan forestille dem. En af mine norske arkitekt-venner, Arne Kosmo, siger altid at man skal bygge et rum, i stedet for at tegne det."