Ægget, Svanen, 7'eren, Myren. Det er nok de færreste, der er i tvivl om, hvilken designer, der gemmer sig bag de nævnte stole. Arne Jacobsen er for længst blevet et ikon og en stjerne, der lyser både på den danske og internationale arkitektur- og designhimmel.
Og selv om han forlod os for over 40 år siden, så bliver han ved med at lyse kraftigt. Nu med en helt ny sofa, som designfirmaet &tradition netop har lanceret:
Møbelvirksomheden FUMAC A/S sluttede 2010 med at vinde endnu en designpris. Denne gang for puf-serien CALL, der er designet af den danske designduo Busk+Hertzog. I slutningen af december kom belønningen for Fumacs intensive produktudvikling i form af tildeling af den amerikanske designpris GOOD DESIGN. Det er anden gang FUMAC deltager i konkurrencen, og det er anden gang, virksomheden vinder prisen.
39-årige Christian Flindt, stole- og lysdesigner, er perfektionist og idealist, når det kommer til sit arbejde. På torsdag den 18. november åbner han udstillingen Concrete / Light i Viborg.
Besøgende kan se nye lamper og designs, som bliver opstillet i Viborg.
Hvad kan besøgende se på udstillingen?
Folk kan se lamper, udendørs lygter, borde, stole og en stor betonpude, som er udviklet specielt til bl.a. det rekreative område ved Brænderigaarden ved Søndersø i Viborg. Jeg viser, hvordan vi kan skabe mere liv i byen og tænke nogle nye elementer ind i den. Det bliver rigtig spændende.
I hvilken retning rykker Viborg i øjeblikket i forhold til arkitekturen?
Jeg har været her en del gange efterhånden, og hver gang kan jeg se, at der skyder nye bygninger op. Det synes jeg er væsentligt, fordi vi har en forpligtelse til at udvikle byrummet, så flere folk i byerne interagerer med hinanden og bruger det offentlige rum mere. Men forhåbentligt kommer der til at ske meget mere. På udstillingen har jeg bl.a. et forslag til at etablere pontoner i Viborg-søerne, så man kan udvikle badelivet ligesom i København og få unge, familier og de ældre ud at nyde en svømmetur."
Vind stol til 17.000 kr.
Folk, der besøger udstillingen, får mulighed for at vinde den første udgave af Christian Flindts Orchid stol i en helt ny betonversion. Stolen vil ellers komme til at koste 17.000 kr. og er udviklet af Christian Flindt og produceret hos fiberbetonfirmaet Glafiment.
Stolen er en skulptur, som man samtidig sidder rigtig godt i. Den har en super lækker, glat betonoverflade og kan stå både inde og ude, f.eks. på en solbeskinnet terrasse, siger Christian Flindt.
Fotoet er arkivfoto.
Du laver stole i beton. Hvorfor det?
Jeg deltog tidligere på året i en indbudt konkurrence om at lave nogle store mødeborde til Finn Juhl-salen i New York. Her opdagede jeg, at man kan lave meget tynde, stærke og samtidigt meget lette flader til bordene i fiberbeton. Og det smarte jeg fandt ud af, var at man kunne sprøjte fiberbeton på udspændt tekstil. Resultatet var smukke, dobbeltkrumme former på meget simple og billige tekstil rammer som industrielt formværktøj.
Hvilken værdi har smuk arkitektur for Viborg?
Arkitektur kan være kasser, der er praktiske, kvadratiske og gode opbevaringsrum for mennesker. Men den kan også være æstetisk smuk, blød og rar og stadig funktionel. Uden at bliver dyrere. I øvrigt ved jeg, at Viborg er i gang med at lægge en ny brostensbelægning i indre by. Det kommer til at binde de gamle bygninger sammen på en ny måde. Og så vil det sætte Viborg på landkortet.
Hvad er dine styrker?
Jeg er god til at se muligheder, jeg er ambitiøs, og har stor skabertrang. Jeg vil altid noget nyt med mit design. Har mine samarbejdspartnere har samme holdning, så bliver jeg ved til det lykkedes. For jeg brænder 100 procent for mit arbejde. Udover min familie er det måske det eneste, der virkelig interesserer mig.
Som det første lancerer Coop fire stole fra FDBs tegnestue. Det er en stol fra hver af de fire tegnestuechefer, Børge Mogensen, Jørgen Bækmark, Poul M. Volther og Ejvind A. Johansson. Derudover bliver der også lavet tre borde tegnet af Volther.
”Der er ikke kun tale om en relancering, men også en optimering. Vi vil levere den gamle kvalitetsvare, så den passer til dagens publikum. Derfor har vi allieret os med arkitekt Thomas Alken fra Format Design, som har arbejdet med at tilpasse møblerne til nutidens størrelser og ønsker om siddekomfort,” siger kategorigruppechef Ole Kiel, Coop.
Det er ikke usædvanligt for japanere at ringe i forvejen og reservere bord på en restaurant. Men det er usædvanligt, at kunderne specificerer de møbler, de ønsker at sidde i. Ikke desto mindre er dette tilfældet i den kombinerede bageri og café, Centre Bakery, i det fashionable Ginza-distrikt i Tokyo.
Flere gange om ugen foretager forskellige kunder reservation for at kunne sidde i en lille intim gruppe af fire danske Æg-stole, fremstillet af Fritz Hansen og tegnet af den danske arkitekt Arne Jacobsen. Stolene omgiver et lille rundt bord, ligeledes af Jacobsen, og en dansk lampe fra Louis Poulsen sørger for belysningen.
»Designbevidste mennesker i Japan kender Ægget, men ikke alle mennesker har mulighed for at sidde i den derhjemme,« siger præsident Takahiro Nishikawa, der ejer Centre Bakery og arbejder på at lave en lignende kombineret café og bageri i hjertet af Paris.
I den franske hovedstad er det helt almindeligt for folk at stå i kø foran deres foretrukne bageri. Men selv franskmænd gider ikke vente op til en halv time før bageriet åbner. Det gør de japanske Centre Bakery-fans derimod, og hver morgen venter en lang række håbefulde japanere trofast for at købe et brød i bageriet. Nogle af dem indtager også deres morgenmad i caféen, som ud over Ægget er indrettet med flere andre produkter fra Fritz Hansen.
Historien starter for 68 år siden, da Nishikawas far startede et bageri i Kobe. Nishikawa junior ønskede at udvide og tog til Frankrig for at finde den bedste franske bager. Han fandt Viron Café i Paris, og for at lære at lave franske baguettes begyndte han også at importere fransk hvede fra Viron’s gård, da han åbnede to caféer under Viron-navnet i Tokyo for ca. 12 år siden.
For at støtte sin vision om at starte et café-bageri med det bedste brød i Japan, har han købt en gård på den nordlige ø Hokkaido for seks år siden. Ud over at producere mælk, smør og hvede til Centre Bakery er gården også en turistattraktion med sine besøgslokaler indrettet med Fritz Hansen-møbler.
»Japan har fået sin brødkultur fra USA, men japanerne har lavet en blødere udgave inspireret af konsistensen af japanske ris,« forklarer Nishikawa, som man med sikkerhed kan kalde en perfektionist.
Så hvad er forbindelsen mellem danske designmøbler og en japansk fransk-inspireret café? »Vi har ikke en stolekultur i Japan, hvor vi traditionelt har siddet på tatamigulvmåtter«, siger Nishikawa og fortsætter: »Jeg tror, at de danske møbler fra midten af 1900-tallet kommer tættere på det traditionelle japanske håndværk, som var fremherskende før Japan blev inspireret af Amerika til konstant at lede efter nye ting.”
“Arne Jacobsen-møblerne kan bruges i lang tid, og de ældes med ynde. Jeg fandt faktisk mit første Æg i en antikvitetsbutik i Japan, og jeg bruger den stadig derhjemme. Jeg har set efterligninger og nære kopier af danske møbler, men det er ikke det samme som originalen. Ligesom med fødevareingredienser, kan man ikke gå på kompromis,” smiler Nishikawa.
Liste over møbler brugt ved indretningen af Centre Bakery:
· Ægget ™
· Svanen ™
· RIN ™
· Minuscule ™
· KAISER idell ™
· Essay ™
· Serie 7 ™
· Table Series (A223, A631)
· Little Friend ™
· Coat Tree ™
Skrevet af Kent Dahl
CPH Lifestyle gentager sidste års succes med endnu en luksusevent i Tap1. Skeptikere rystede på hovedet da CPH Lifestyle sidste år åbnede dørene til københavnernes nye luksusevent, mens finanskrisen stadig rasede om ørerne på forbrugerne. Men næsten 12.000 købelystne gæster gjorde alle bekymringer til skamme, og godt 100 udstillere meldte om en forrygende weekend. Der er stadig både plads og råd til luksus, kvalitet og drømme. Nu sker det igen i Tap 1 flottere, større, dyrere
I weekenden 25.-27. februar sker det igen. Jimi Kristensen og Bjarke Nielsen fra Frontlife, der arrangerer CPH Lifestyle 2011, lover endda en weekend der på alle områder vil overgå sidste års event.
- Design Weekend hos Ingvard Christensen
- En kaktus til bords
- Finn Juhl udstilling på Trapholt
- Finn Juhls Cirkel skål lanceres
- Finn Juhls cirkelskål 20
- Finn Juhls Knoglen i 100 eksemplarer
- Fremtidens Arne Jacobsen og Wegner
- FSC på Trapholt kunstmuseum
- Gensyn med Grand Prix
- Hammel furniture overtager Gangsø