danskmoebeldesign_header_090111

Kay Bojesen arbejdede hos Georg Jensen 1906-10. Kay Bojesen udarbejdede tidligt en personlig og detaljeret tilvirket skønvirkestil, der senere blev afløst af arbejde med i tin med klare former og glatte, blanke overflader. I sølvarbejderne fra 1930'erne forenes Kay Bojesen's erfaring som sølvsmed med de ny erfaringer med tin i en mere enkel, funktionalistisk form, som det f eks kan ses i Kay Bojesen Grand Prix-bestik fra 1938.
Kay Bojesen - designede møbler og især legetøj(Stål-udgaven fik Grand Prix i Milano, 1951). Kay Bojesen har endvidere udnyttet sin sans for former i forskellige materialer, f eks porcelæn og træ; sidstnævnte til det legetøj, der om noget har gjort Kay Bojesen kendt.

Kay Bojesen's mest kendte dyr i træ er: aben (1951), gardisten (1942), elefanten og papegøjen fra 1950'erne. Derudover har Kay Bojesen lavet børnemøbler, vogne, gyngeheste mm. i malet træ.

En af de sjove retroting til boligen er den berømte træabe, der blev skabt af Kay Bojesen (1886-1958).
Han var traditionelt uddannet sølv-smed, men kastede sig også over design og formgivning. Især hans træfigurer blev populære - foruden aben bl.a. bjørnen, zebraen, elefanten, ponyen, gravhunden og garderen. Og de står i dag på reoler over hele verden. Dertil kom mange forskellige slags trælegetøj og en serie børnemøbler.

De berømte abar designet af Kay BojesenAben af teak/limba er den vel nok mest udbredte Kay Bojesen-figur. Den ses normalt i størrelsen 19 cm, hvor den kan fås for mellem 600 og 800 kr, afhængig af stand. Der findes også en sjælden 60 cm høj udgave, som er langt dyrere - og så skal man vogte sig for efterligninger. Der er lavet rigtig mange træaber, der ligner Kay Bojesen's!

Interesseret i en bog om Kay Bojesen - klik her.

Læs mere om Kay Bojesen - klik her.