danskmoebeldesign_header_090111

Flyglet til det lille hjem. Sådan kaldte Poul Henningsen det selv, da han i 1931 tegnede det epokegørende, måske mest mondæne møbel fra hans hånd.

En skinnende bille eller misdannede tæer?
Da Poul Henningsen i 1931 tegnede sit berømte transparente flygel, var det for at frigøre instrumentet fra fortidens møbeltradition. Da flyglet kom på gaden, var modtagelsen blandet. Det blev både omtalt som "en stor skinnende bille med musik i kroppen" og som "misdannede tæer i for småt fodtøj". For PH skulle det være slut med instrumenter, der lignede gamle dampmaskiner i dorisk stil. Filosofien var, at et flygel ikke er et møbel, men et instrument som telefonen og radioen. Med sit celluloidbetræk, der holdes på plads af forkromet messinglister, gav PH instrumentet et nyt, tidssvarende udtryk, som forholdt sig til industriens maskiner. Flyglets sider blev polstrede med rødt nigerskind, så hverken instrument eller mennesker bliver stødt. De svungne messingben, der giver plads til en stortromme, gør flyglet nærmest svævende at se på.

I tidens boligånd
Formålet med at skabe et mindre pladskrævende flygel var, at det kunne indpasses i dagligstuen i rækkehuset, som var tidens boligideal. På den måde er instrumentet i tråd med funktionalismens praktiske og enkle indstilling til livsførelse og design. Flyglet blev det første eksempel i PH's serie af stålrørsmøbler, der fulgte i årene efter. Alle er præget af de svungne former, som er karakteristisk for det transparente flygel.

Langt fra den sædvanlige, tunge trækasse. Stål og læder med en svævende lethed. Svungne ben, der kunne gøre plads til stortrommen på den lille scene. Og et låg i glasklar celluloid, så man kunne kigge lige ned til filthamrene og se lyden blive til. God musik til folket!

I dag er Poul Henningsens Grand Piano originalt i ydre design, men tilpasset med mere tidssvarende og holdbare løsninger i alle detaljer, der er vigtige for lyden.

Salonmodellen har en Schimmel-klangkasse på 160 cm. For at sikre de rette svingninger, svæver læderpolstringen 1 cm fra selve kroppen. Resonans er undgået i "insektvingelåget" ved at presse det op i ét stykke 3 mm slagfast, UV-bestandigt polykarbonat med lister af højglanspoleret, rustfrit stål.

Og for at reducere vægten er de svungne metalben ikke af støbejern, men af poleret aluminium.

Standard er 2 pedaler, men Grand Piano fås også med 3 pedaler og er dermed egnet til klassisk musik selv på højt plan.

Med flyglet følger nummereret certifikat fra Poul Henningsen A/S.