danskmoebeldesign_header_090111

Det produktive samarbejde mellem Arne Jacobsen og Louis Poulsen Lighting startede tilbage i begyndelsen af 1930'erne og varede indtil Arne Jacobsens død i 1971. I perioden blev der fremstillet en række lamper, som den dag i dag stadig er lige aktuelle - blandt andet den elegante AJ serie, der består af en gulv-, væg- og bordlampe.

AJ lampens asymmetriske form indvirker på lyset, så det koncentreres i den retning, hvor der er brug for det og skaber en effektiv afskærmning. Med de rette linier og skæve vinkler lægger lampens design sig op af Arne Jacobsens serie 3300, der består af en stol og en sofa, og på det mere overordnede plan er kombinationen af de lige linier og de skæve vinkler også en parallel til Arne Jacobsens arkitekturstil. Hullet i midten af lampens fod blev oprindeligt tilpasset, så der var plads til et askebæger - hvilket i dag er udtryk for et meget politisk ukorrekt design. Men også uden askebægeret bidrager hullet i midten af lampens fod til det elegante og lette formsprog, som lampen besidder.

Arne Jacobsen skabte AJ serien til Radisson SAS Royal Hotel i København, der både er et af verdens første designerhoteller og et af Arne Jacobsens mest velkendte arkitektur- og indretningsprojekter. Arne Jacobsen var både arkitekt på bygningen og designede al interiøret, heriblandt møbler, bestik, tekstiler og lamper, der alle er blevet moderne klassikere. Heraf kan nævnes de verdenskendte stole, Ægget (1958) og Svanen (1958) og den elegante AJ Pendel (1960), hvis enkle formsprog raffineres af lameller, hvor et blødt opadrettet lys trænger ud. AJ Pendel produceres stadig af Louis Poulsen Lighting i dag.   

Af andre bemærkelsesværdige produkter fra Arne Jacobsens side kan også nævnes den populære stol Myren (1952), der blev udviklet til kantinen ved Novo Nordisk og den verdenskendte stol 7'eren (1955). Ud over Radisson SAS Royal Hotel har Arne Jacobsen blandt andet tegnet Toms Chokoladefabrikker, Ballerup (1962), St. Catherines College, Oxford (1963) og Danmarks Nationalbank (1971).
I 2002 blev Arne Jacobsens 100 års fødselsdag fejret med udstillinger over det meste af verden.

AJ serien kan fås i hvid, grafitgrå eller sort stål.

Lanceret i 1957