Ox-chair er uden forbillede, men er blevet et billede og en arketype. Ox-chair eller Pøllestolen som den også er kendt under er fra 1960.

Da Hans J. Wegner i 1960 skabte Ox-chair var det på flere måder en stol, som var forud for sin tid. Idag er Ox-chair en møbelklassiker, men i 1960 var der ingen som kunne producere den komplekse stol.

Påfuglestolen af Hans J WegnerDa Finn Juhl så denne stol for første gang, bemærkede han dens karakteristiske ryg og døbte den med det samme Påfuglestolen - et navn der hang ved.

Trods stolens nærmest postmoderne udformning blev den allerede sat i produktion i 1947 hos Johannes Hansen Møbelsnedkeri A/S.

Stolen er dog ikke tænkt med en vægtning af det dekorative. Snarere er stolens svungne ryg med dens ødselt udformede stave udtryk for en særlig ergonomisk æstetik. De flade dele, der får den til at ligne en påfuglehale, er således placeret der, hvor skulderbladene rører ryggen.

Ikke usædvanligt for Hans J. Wegners design, tager Påfuglestolen udgangspunkt i et historisk udtryk - den klassiske Windsorstol - men Wegner opgraderer forbilledet, og aktualiserer det i ny form. PP Møbler genoptog produktionen af stolen i 1992.

Hans J. Wegners mest spektakulære hvilestol ”Ox-chair”, er siden 1989 blevet fremstillet hos Erik Jørgensen i fineste håndværksmæssige forarbejdning. 

Allerede i umiddelbar forlængelse af præsentationen af Oxen i begyndelsen af 60’erne, skabte Wegner en partner til denne. Med sin høje og slanke ryg fremtræder Queen som et mere feminint modstykke til den maskuline OX-chair. Her får siddekomforten en dimension ekstra med den lange ubrudte ryg- og nakkestøtte. En spændstig, elegant formet ryg, der rejser sig fra det monomentale fundament.   Queen er udført i samme ypperlige håndsværksmæssige kvalitet og tilvirkning som Oxen.

Efter mange år i glemmebogen har Erik Jørgensen Møbelfabrik valgt at sætte den i produktion igen, bl.a. fordi den ikke er så pladskrævende som "storebroderen", og fordi ryggen er højere og passer lidt bedre til nutidens menneskekroppe.  

Stolen fås i stof og i Cohiba-læder, hvor den koster 51.000 kr. (2012)

Queen

PP 52 blev tegnet til PP Møbler af Hans J. Wegner i 1975. Stolen blev bestilt til DFDS-færgerne, hvilket stadig er PP Møblers største samlede ordre. Samme år tegnede Wegner PP 62, som adskiller sig fra PP 52 ved at have et sæde i flet.

The ChairPP Møbler overtog produktionen af dette elegante møbel i 1993. 'Den runde', som Wegner kaldte den, er blandt de mest berømte danske stole. I 1950, allerede et år efter den blev sat i produktion hos Johannes Hansen Møbelsnedkeri A/S, blev stolen bemærket i det amerikanske design- og arkitektur tidsskrift 'Interiors'.

Det var med til at starte det internationale gennembrud for dansk design. Alligevel forblev Wegners forhold til stolen ganske afbalanceret - 'den kunne være lavet for flere hundrede år siden, der er intet nyt i den', sagde han ved flere lejligheder med henvisning til konstruktionen af den ganske traditionelle karmstol.

Hans J. Wegner tegnede PP 501 med flettet sæde i 1949, mens PP 503, som er med polstret sæde, blev introduceret i 1950. PP Møbler har på flere områder forbedret stolen, så den enkelte stols levetid i dag er blevet endnu længere.