danskmoebeldesign_header_090111

Skrevet af Sarah Bruun
Arne Jacobsen er her og der og alle vegne. På arbejdspladsen, i hjemmet og hele efteråret på Louisiana. Hans design har overlevet mere end 50 år og er stadig lige populære.

Mange møbeldesignere er stadig inspireret af Arne Jacobsens perfektionisme, kvalitetssans og solide karakter, hvor andre designere forsøger at skabe noget helt nyt. Arne Jacobsen er blevet en del af den danske kulturarv, som nye møbelkunstnere ikke kan komme uden om - om de vil det eller ej.


Stolen til Pingo
Den unge danske møbeldesigner Hans Sandgren Jakobsen har designet stolen Pingo til Danmarks Kronprins. Stolen er en videretænkning af Arne Jacobsens skalstol 7'eren og Myren - det er ikke helt tilfældigt, at stolen minder om Arne Jacobsens stole. Hans Sandgren Jakobsen arbejder ud fra det princip, at designet skal være klassisk, tidløst og levedygtigt akkurat som Arne Jacobsens 7'er og Myre. "Arne Jacobsen har været med til at skabe dansk møbeldesign og er den base, som danske møbeldesignere står på i dag. Hans design er banket ind som en slags kulturarv. Vi spiser af hans bestik og sidder i hans stole. Han har helt sikkert præget vores skole- og tankegang. Han er ikonet inden for skalstolen, og det kan derfor være svært at lave noget, der er helt nyt", siger Hans Sandgren Jakobsen, der selv har fået et væld af priser i ind- og udland.

Klassisk fornyelse
Forskellen på Arne Jacobsens stole og Hans Sandgren Jakobsens Pingostol er måden stolen er bukket på. Pingostolens sæde og ryg er bukket ud af et stykke finer og forbindes af et 'øje', hvilket giver stolen et elegant særpræg. Hans Sandgren Jakobsen siger, at øjet, som danner en midterdel, er hans særkende og designmæssige bidrag til en ellers klassisk stol. Selv beskriver han stolen som enkel uden dikkedarer, nutidig, men med traditioner i ryggen og skabt til det danske folk.

Skater
Møbeldesigner- og snedker Kasper Salto, som har skabt stolen Skater, har også stor respekt for den gamle mester, men ønsker bevidst at skabe sin egen stil. "Jeg kan selvfølgelig ikke undsige mig, at jeg beundrer Arne Jacobsen og finder især hans rene linier i værkerne inspirerende. Jeg tror altid Arne Jacobsens værker vil eksistere, men jeg mener, at vi, der kommer efter, må afprøve nye veje!", siger Kasper Salto.

Skab nyt liv
"Det er svært for unge designere, fordi vi her i landet står i skyggen af alle de helt store. Derfor forsøger jeg at skabe mit eget univers. Jeg synes ikke, at vi unge designere skal gå i fodsporene på de store mestre. Vi skal gå vores egne veje og følge vores egne ideer. ", siger Kasper Salto.

Stol til eftertanke
Kasper Salto har lavet Skater, en lav stol, også kaldet en Easy Chair. 'Skater' består af to benbøjler af stål og en træskal, som udgør sæde og ryg. "Vi søger hen imod at få tankerne til at løbe frit i vores hårde og travle IT-tider. Derfor har jeg skabt stolen til eftertanke og pause", forklarer Kasper Salto. Stolen produceres af Hansen og Sørensen og forhandles af bl.a. Illums bolighus.