danskmoebeldesign_header_090111

Mandag den 30. januar ville den danske møbelarkitekt Finn Juhl være fyldt 100 år. I den anledning åbner Trapholt ny udstilling om manden midt i dansk design, midt i dansk kunst og midt i det 20. århundrede. 

Karen Grøn, direktør på Trapholt: "Historien om Finn Juhl er også historien om dansk designs og kunsts guldalder midt i det 20. århundrede med designikoner som Kaare Klint, Hans Wegner, Børge Mogensen, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm - for ikke at tale om de mange kunstnere i omgangskredsen".

Finn Juhls møbler blev i samtiden både kritiseret for at være som "trætte hvalrosser" og skabede "cocktailmøbler". Hans organiske og udtryksfulde formsprog stod i kontrast til samtidens fokus på funktion. En stil man især underviste i på den såkaldte "Kaare Klint skole".

Den selvlærte designer
Finn Juhl havde netop ikke studeret ved Kaare Klints Møbelskole. Han var ikke optaget af Klintskolens studier af ældre møbler og funktionsanalyser. Finn Juhl var i stedet optaget af samtidens kunst, og kunstnerne var hans omgangskreds. Kunsten fyldte hans hjem og var en integreret del af hans liv og udstillinger.
Udstillingen på Trapholt præsenterer Finn Juhls møbler sat i spil både overfor senere tiders designere som bl.a. Børge Mogensen og Wegner, og de kunstnere som havde betydning for Juhls virke og liv.

Finn JuhlFinn Juhls faglige rugekasse var Snedkerlaugets årlige Møbeludstillinger fra 1927-1966. Hvert år samarbejdede snedkere med møbelarkitekter om at udvikle nye møbler af højeste kvalitet til udstillingen. Snedkerlaugets Møbeludstillinger udviklede sig med årene både i en eksperimenterende og i en pædagogisk retning, som handlede om hvordan danskernes hjem kunne indrettes moderne og hensigtsmæssigt. Finn Juhl deltog i 24 af disse udstillinger fra 1937 og frem, og blev præmieret hele 16 gange. Finn Juhls mest markante og berømte møbler blev skabt til Snedkerlaugets Møbeludstillinger i 1940érne i tæt samarbejde med snedkermester Niels Vodder.

En international karriere
Finn Juhl blev efterhånden orienteret i forhold til muligheden for at masseproducere møbler - og han indledte samarbejder med industrien både i Danmark og USA. Mange vil mene, at han netop ved at forlade håndværket tabte en del af den originalitet og styrke, som man finder i hans tidlige værker fra 1940érne.

Finn Juhl er en af de første danske designere, som fik et internationalt gennembrud. Hans møbler blev allerede sidst i 1940érne vist i livsstilsblade i USA. I 1951-52 tildelte Det Kongelige Danske Kunstakademi Finn Juhl den prestigefyldte opgave at indrette Formynderskabsrådets sal til FN's hovedsæde i New York. I 1950érne foldede Finn Juhl sig ud som en fremragende udstillingsarkitekt både i USA og Europa, og i 1956 bad SAS ham om at forestå indretningen af deres 33 flyterminaler i Europa og Asien.

Udstillingen på Trapholt åbner mandag den 30. januar med flere Finn Juhl relaterede aktiviteter. Blandt andet besøg på Koldingfjords "Louisehøj" med hoteldirektør Peder Madsen samt spændende møbelforedrag på museet arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Udstillingen varer året 2012 ud.

Se mere på www.trapholt.dk