danskmoebeldesign_header_090111

Dansk-russisk makkerpar får Møbelprisen 2002:

MØBELPRIS TIL DESIGNERE MED DRISTIGHED OG UDSYN

På åbningsdagen d. 1. maj for møbelmessen Scandinavian Furniture Fair 2002 i Bella Center modtager møbelarkitekterne Boris Berlin og Poul Christiansen - der tilsammen udgør Komplot Design - Møbelprisen 2002 på 100.000 kr. samt det tilhørende pristrofæ i form af billedhuggeren Poul Isbaks miniature-granitstol. Møbelprisen, der hvert år uddeles af Dansk Møbelindustris Fond, har i mere end 30 år været en af de største udmærkelser i den danske møbel- og designverden.

De to designere, der gennem 15 år i fællesskab har drevet tegnestuen Komplot Design, modtager prisen i anerkendelse af deres “...møbeldesign, der med sit enkle formsprog og sin minimalisme nok har aner til dansk møbeltradition, men samtidig er blevet beriget med internationale strømninger og et valg af materialer og fremstillingsteknikker, der er væsensforskellig fra hidtidig producent praksis. Boris Berlin og Poul Christiansen er hermed tydelige eksponenter for et tidstypisk møbeldesign af høj kvalitet med et nationalt særpræg sat i baggrunden til fordel for en større international kunde- og brugerappel," som det hedder i fondsbestyrelsens motivering.

Eksperimenter giver innovative løsninger
Denne begrundelse karakteriserer ganske præcist Komplot Designs syn på designfaget og deres tilgang til opgaverne. De to designere føler sig - måske netop på grund af deres forskellige kulturelle baggrund - ikke bundet af den danske møbeldesigntradition med dens udspring i snedkerhåndværket. De har ingen fordomme over for at eksperimentere dristigt med nye materialer, processer og teknologier, og resultaterne har ofte form af innovative møbelløsninger, der viser nye veje i såvel form som funktion.

Et frisk eksempel er Komplots sprøjtestøbte gummistol “Non" fra 2000, som produceres af svenske Källemo AB. Med sin geometrisk retvinklede facon er “Non" arketypen på en stol, som i sit minimalistiske formsprog er så letgenkendelig og dog næsten anonym i sin enkelhed, at den uden videre falder ind i billedet overalt - og hvor materialets egenskaber gør stolen funktionel i en lang række sammenhænge, hvor traditionelt tænkte træmøbler ville komme til kort.

Internationalt virkefelt
Frigjortheden fra den danske designtradition forklarer muligvis også, hvorfor to tredjedele af tegnestuens opgaver kommer fra internationale kunder. Især svenske og norske møbelfirmaer som Källemo. Klaessons, Swedese og ForaForm optræder hyppigt på Komplots referenceliste, men også tyske og japanske møbelfirmaer har fået tegnet møbler på tegnestuen.

I løbet af tegnestuens 15-årige levetid har Komplot-magerne kun designet for en håndfuld danske møbelproducenter. Det gælder bl.a. Lobster-bordserien fra 1989, der produceres af Bent Krogh, samt ikke mindst kontormøbelprogrammerne “Aritmo" og “System 3000", som i de seneste år har hørt til System B8's absolut bedst sælgende serier. Nyest i dansk sammenhæng er møbelprogrammet “Genus" og "Plico", der består af hhv. konferencestole og foldeborde, og som Komplot Design har skabt for Howe Europe A/S, Middelfart. Programmet har premiere på Scandinavian Furniture Fair 2002.

Ud over møbler har Komplot Design stået bag industrielt produktdesign af bl.a. displaysystemer, lufthavns-bagagevogne, trehjulede cykler og tegneredskaber samt en række grafiske identitetsprogrammer. Foruden de to indehavere beskæftiger tegnestuen på Amager to medarbejdere.

Mange hædersbevisninger
Gennem årene har Komplot Design modtaget adskillige danske og udenlandske hædersbevisninger med Møbelprisen 2002 som den foreløbigt seneste i rækken. “Vi glæder os over Møbelprisen, som sætter fokus på vores designvirke - selv om en stor del af det hidtil har foregået i udlandet," siger Poul Christiansen og Boris Berlin.

I anledning af Møbelprisen udstiller Komplot Design et udvalg af sine møbeldesigns på Scandinavian Furniture Fair 2002, stand H-076.

Korte designer-data:
Poul Christiansen (f. 1947) tog afgang som bygningsarkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1973. Har siden 1969 arbejdet som freelance-designer, bl.a. for lampefirmaet Le Klint. I årene 1977-86 tilknyttet Ib og Jørgen Rasmussens tegnestue, bl.a. med opgaver for Kevi og Herman Miller. Har i årene 1982-87 desuden tegnet møbler for Sorø Stolefabrik samt de tyske firmaer Lübke og Brunner.

Boris Berlin (f. 1953) er uddannet som industriel og grafisk designer i sin fødeby St. Petersborg, hvor han gennem nogle år arbejdede med formgivning af bl.a. optiske instrumenter og rumfartsudstyr. Kom i 1983 til Danmark. Fra 1984 Boris Berlin Design. 1985-97 tilknyttet tegnestuen Penta Design med opgaver for Post- og Telegrafvæsenet.

Poul Christiansen og Boris Berlin stiftede Komplot design i 1987.