danskmoebeldesign_header_090111

Møbelprisen 2006 gives til tænksom traditionsbryder

Det er bl.a. Niels Hvass' konsekvente eksperimenteren med forskellige og ofte utraditionelle materialer, der udløser tildelingen af Møbelprisen 2006 til den 48-årige møbelarkitekt.

Dansk Møbelindustris Fond tildeler møbelarkitekt Niels Hvass Møbelprisen 2006 på 75.000 kr. med tilhørende diplom ved en festlighed på Kunstindustrimuseet i København torsdag den 14. september 2006. Han får prisen, fordi han er "...en foregangsmand i den fornyelse af dansk møbeldesign, som indvarsledes omkring 1990. Med stolen som sit foretrukne medie skabte han fra første færd en række eksperimenterende møbelskulpturer, som brød med den stærke, danske funktionalismetradition i såvel formsprog som materialevalg. (…) På det immaterielle plan er Niels Hvass' arbejder originale tegn i tiden - poetiske, sanselige, kommenterende og grænseafsøgende," som det bl.a. hedder i fondsbestyrelsens motivering.

Niels HvassNiels Hvass (f. 1958), der stammer fra Nykøbing Mors, tog i 1987 afgang fra Danmarks Designskoles linje for møbel og redskab, og fik derefter ansættelse på et par tegnestuer, indtil han i 1989 blev selvstændig. Som medlem af den eksperimenterende designgruppe OCTO afsøgte han med stor grundighed forskellige materialers designmæssige muligheder, hvilket bl.a. resulterede i "Pilestolen" (1993, skabt sammen med tekstildesigner Anne Fabricius) af afklippede pilekviste sammenholdt af armeringsjern samt "Avisstolen" (1994) skabt af stablede aviser, hvor sædet skabes af en udskåret blok, der efterfølgende anvendes som skammel.
 
Niels Hvass har en kritisk holdning til den danske senfunktionalisme, for i hans optik har ethvert møbel - f.eks. en stol - meget mere at byde på end blot det at udfylde en praktisk funktion under brug. Stolen skaber nemlig også identitet og rum - den fortæller noget om den tid den er frembragt i og den person, der køber den eller bruger den. For Niels Hvass består godt design derfor i at kombinere en praktisk funktion og et kunstnerisk udtryk til en helhed,derberører os mentalt. Hvis ikke produktet får folk til at opleve ellerreflektere, bliver det meningsløst og ligegyldigt. Design består af både idé og formgivning, så det er vigtigt at man både kan eksperimentere og følge formgivningen helt til dørs. Det er ikke nok, at produkterne bare er sjove, smarte eller moderigtige - de skal naturligvis også være originale og opfylde deres fysiske funktion, fastslår han.
 
Siden 2000 har Niels Hvass haft fælles tegnestue med designerkollegaen og hustruen Christina Strand, og under brandet Strand + Hvass har de tegnet møbler for en række førende danske møbelvirksomheder, bl.a. Tranekær Furniture, Fredericia Furniture, 4-Design og BCI. Niels Hvass er desuden gæstedesigner på Danmarks Designskole, hvor han bl.a. har udviklet kurset "Designpraksis", der introducerer de studerende til designerens virkelige hverdag og hvilke markedsmekanismer, der gælder i designerbranchen.
 
En række af Niels Hvass' eksperimenterende arbejder kan ses ved en særudstilling i designhuset Normann Copenhagen i København i dagene 6.-25. november 2006.