danskmoebeldesign_header_090111

Møbelsnedkeriet er Rud. Rasmussen på Nørrebrogade i København, og det er stadig en levende virksomhed. Snedkermester Rudolph Rasmussen grundlagde det 1869, og siden 1876 har det ligget på Nørrebro.

Det består af et beboelseshus ud mod Nørrebrogade og en fabriksbygning i fire etager ud mod Stengade. Anlægget blev i 1911 udvidet med endnu en fabrik i fire etager i gården. I dag er produktionen stadig etageopdelt: I kælderen er der trætørring, i stuen og 1. sal er der maskinsnedkeri, på 2. og 3. sal er der håndsnedkeri og på 4. sal er der møbelpolstring.

Virksomheden valgte at specialisere sig i at fremstille mindre serier af møbler. Den blev især kendt, da den fra 1890'erne indledte samarbejde med tidens førende designere, bl.a. Thorvald Bindesbøll, Kaare Klint og Mogens Koch. Det er ikke mindst gennem fremstilling af deres møbler, at virksomheden har gjort dansk møbeldesign verdenskendt.

Snedkeriet er valgt på grund af sin virksomhedshistorie, men også fordi fabrikkens blanding af beboelse og erhverv samt den høje udnyttelse af grundarealet er karakteristisk for de københavnske brokvarterer, da industrialiseringen tog fart. Desuden repræsenterer virksomheden den mindre håndværksbaserede industri, der stadig udgør en stor del af danske industrivirksomheder.

Kulturarvsstyrelsen har ingen planer om at frede snedkeriet. Den ny status som nationalt industriminde skal derimod vise, at disse steder har en væsentlig historie at fortælle om det danske industrisamfund. Med den ny status følger derfor en opfordring til, at der i den fremtidige udvikling tages hensyn til, at der er tale om et national industriminde.