danskmoebeldesign_header_090111

Finn Juhls mest ikoniske sofa ”Poeten” er kendt og elsket verden over. Den lille overpolstrede sofa fik sit navn fra Jørgen Mogensens populære tegneserie og Erik Ballings efterfølgende filmatisering af ”Poeten og Lillemor”, hvor sofaen spiller en helt central rolle i handlingen.

Unika-sofaen formgives:
Tegneseriens hovedpersoner bygger oprindelig over den danske digter Frank Jæger og hans kone Kirsten Vodder, som Jørgen Mogensen var venner med. Kirsten Vodder var datter af den anerkendte møbelsnedker Niels Vodder, som dannede professionelt parløb med Finn Juhl i 22 år. Hun fik den udbudte lille unika-sofa efter Snedkerlaugets udstilling i 1945, og det er denne sofa, som Jørgen Mogensen gengav i sin tegneserie fra 1950.

Poeten sofa_gul_448

Poetens oprindelige sofa
Det er således Frank Jæger og Kirsten Vodders hjem, der danner rammen om handlingen i ”Poeten og Lillemor”, hvor Finn Juhls sofa og Arne Jacobsen lænestol ”Ægget” var faste rekvisitter. Da parrets sofa var et unika-arbejde og som sådan uden udbredelse, blev Finn Juhls "FJ-41"-sofa siden kendt som "Poeten". Men Poetens oprindelige sofa var ikke ”FJ 41”, men derimod den udbudte unika-sofa der med rette kan kaldes for ”Den ægte Poet-sofa”.

poeten og lillemorSer man nærmere på sofaen i tegneserien "Poeten og Lillemor", opdager man også med det samme, at den mangler "FJ-41"-sofaens kantede snipper, og netop besidder den runde form, som ses i den udbudte unika-sofa fra Frank Jæger og Kirsten Vodder.