danskmoebeldesign_header_090111

Storbritannien strammer nu kopireglerne, så de ligner de mere strikse, danske regler. Indtil nu har briterne sammen med esterne og rumænerne været de eneste inden for EU, som har kopieret, fremstillet og solgt møbler allerede 25 år efter, at det originale produkt kom på markedet. Men snart er det slut med at indrette huset med de kopierede designmøbler.

Britisk lovgivning bliver nu strammet, så det først er tilladt at kopiere møbler 70 år efter, at møbeldesigneren er død.

Dansk glæde over stramning
Nogle er glade for den strammere lov. Blandt andre møbelfirmaet Carl Hansen & Søn, som producerer Hans Jørgen Wegners designklassikere.

"Vi er jo super glade for den lovændring," siger Torben Bruhn, vicedirektør i møbelfirmaet Carl Hansen og søn til DR Nyheder:

"Det er fantastisk, at det sker på denne her måde. For det er den eneste rigtige måde at gøre det på."

Ox chair_med_skammel
Wegners berømte stole er nogle af de mest populære kopimøbler på de engelske sider. Men når den nye lovgivning træder i kraft er det slut med at kopiere Wegners design de næste mange år.

"Det har været en stor irritation for os, at det har været så let tilgængeligt at købe de her stole, som på ingen måder lever op til det niveau, som designeren jo oprindeligt har tænkt på,"fortsætter han.

Et vendepunkt?
Derfor håber Torben Bruun, at de strammere regler for kopimøbler bliver et vendepunkt for den originale vare, og at firmaet vil opleve et stigende salg af de originale varer.

Også hos brancheforeningen Møbel og Interiør er de glade for, at briterne strammer ophavretten.

Det er endnu uvist, hvornår den britiske regering implementerer lovændringen. Foreløbig er regeringen i gang med at kontakte alle involverede parter i kopieringen af de klassiske møbler.

Kilde: dr.dk