danskmoebeldesign_header_090111

Inkarnerede Ægget-fans får måske et og andet i galt i halsen, når de ser kunstneren Tal R's patchworkbetrukne version af det verdensberømte møbel. Men det må de tage med, for en af de største events i forbindelse med Arne Jacobsen-stolens 50 års jubilæum sker uden tvivl, når de i alt 50 stole i den kommende uge for første gang udstilles.

Det sker under designugen i Milano, hvor møbelfolk og designere fra hele verden mødes.

Producenten Fritz Hansen spurgte for over et år siden Tal R, om han ville være med til at hylde Ægget i anledning af jubilæet.

Kunstneren sagde ja, selv om han ikke umiddelbart kendte så meget til stolen. »Men jeg tændte på ordet ægget,« siger han.

Og derefter stømmede associationerne gennem den efterspurgte kunstners hjerne og endte med idéen om at betrække 50 stole med patchwork sat sammen af stof, der først blev skaffet via genbrugstikker på Sjælland.

Senere fik Tal R og hans assistenter også tilsendt forvasket arbejdstøj fra en kibbutz i Israel og stofruller fra destinationer som Istanbul, New York og Madrid.

Og altsammen indgår nu i mønstret på de 50 meget forskelligfarvede stole. Hver stol får i øvrigt sit eget navn og nummer og signeres selvfølgelig af Tal R.

»Jeg var ret interesseret i at lade denne her eksponent for dansk design, der jo er udtryk for højkultur, møde patchwork, som repræsenterer lavkultur,« siger Tal R til Fritz Hansens egen publikation, Republic.

Efter udstillingen i Milano skal stolene på en større rundrejse, flere gallerier og museer har allerede lagt billet ind på dem. På sigt vil stolene sandsynligvis blive solgt enkeltvis, men stykprisen er der endnu ingen, som kender.