danskmoebeldesign_header_090111

Den verdenskendte danske arkitekt og møbeldesigner Arne Jacobsen ville i år være fyldt 100 år i år 2002. Internationalt er Myren, Ægget og Svanen kendte produkter, men Arne Jacobsen kunne meget andet.

Arne Jacobsen levede fra 1902-1971. Den flittige arkitekt lavede mangt og meget og hans værker står i dag, som nogle af de væsentligste inden for dansk design og arkitektur i det 20. århundrede.

I 1956 blev Arne Jacobsen professor i bygningskunst ved kunstakademiet. Allerede i sine yngre år viste han slægtskab med Le Corbusier, kendt schweizisk arkitekt der udnyttede moderne ingeniørteknik ved anvendelse af stål, glas og jernbeton samt boligens funktionelle og æstetiske indretning.

Allerede fra begyndelsen af 1930`erne spores i Arne Jacobsens arkitektur og design en kunstnerisk selvstændighed.

Inden for design er Arne Jacobsen især kendt for stolene Myren, Ægget og Svanen. Herudover designede han bestik, dørhåndtag, lamper, armaturer til badeværelser, glas, kaffekander og askebæger, isspand og bakke (Cylinda Line) samt stoffer og tapeter.
Myren var Jacobsens første stabelstol, senere fulgt op af Grand Prix stolen, Syveren og Tungen. Alle fremstillet i ét enkelt stykke formpresset træ. Myren var tænkt som en praktisk og billig hverdagsstol, tegnet til den kantine, der skulle ligge i udbygningen af Novo Nordisk, som Jacobsen også stod for. Myren var en kombination af ren industri og et stykke natur, særegent på daværende tidspunkt, men kendetegnende for Arne Jacobsens orientering imod moderne industri og teknik samtidig med en holden fast i sin traditionelle skoling.

Nationalbanken Arne JacobsenAf arkitektoniske arbejder i Danmark af Arne Jacobsen kan nævnes bebyggelsesplan for arealet ved Gammel Bellevue i Gentofte med strandbad, hotel, biograf og boligkvarteret Bellavista. Rådhusene i Århus, Søllerød og Rødovre og SAS-huset med Royal Hotel inklusiv alt inventar. Derudover Toms Chokoladefabrik, Stellings Hus på Gammel Torv, skoler og selveste Nationalbanken. I udlandet St. Catherine`s College i Oxford og parlamentsbygning i Islamabad, Pakistan.

Apropos Nationalbanken, ligner den en stor lukket kasse, uigennemtrængelig og afvisende, men faktisk indeholder den en frodig gårdhave, hvor planterne er tilrettelagt i smukke organiske former. Interessen for naturen bevarede Arne Jacobsen gennem hele livet og han skulle have sagt "i mit næste liv vil jeg være gartner".