danskmoebeldesign_header_090111

Artikel fra Horsens Folkeblad
- af journalist Hans Hønborg


Møbelfreak med hang til netværk.
Peter fra Horsens er nettets vagtpost om dansk møbeldesign.
Køkkenstolene er fra 1978, mens køkkenbordet har over 20 år på bagen. Men på trods af alder og slid stråler 30-årige Peter øjne, når han med hænderne kærtegner møblerne.

- Det er Arne Jacobsen-design. Jeg fik dem billigt ved at købe dem brugte i Norge, siger han.
Han påpeger, at det for ham er en daglig fornøjelse at sætte sig til rette i det, der for ham bare er toppen.
Sådan er det nemlig med Peters store interesse for dansk møbeldesign - der er ingen genveje til de store design-koryfæer, selv om han selv kalder det en umenneskelig dyr hobby.
- Men jeg har det sådan, at enten skal det være i orden, eller også skal det slet ikke være, pointerer han.
På samme måde har han det med sin hjemmeside, danskmøbeldesign.dk, som han startede op i 2006. Her er ambitionen også, at intet er overladt til tilfældighederne - og han er for længst blevet blåstemplet som lidt af en ekspert.
Peter- Jeg blev for nylig kontaktet af tv-avisen, der skulle have kontakt til en designer. De havde fundet mig via hjemmesiden. Og ja, de havde ringet det helt rigtige sted hen. For jeg ved stort set alt om, hvor folk skal henvende sig, når det handler om dansk møbeldesign, siger han.
På hjemmesiden har Peter samlet stort og småt - og han har en klar fornemmelse af, at han har ramt et behov.
- Da jeg startede op, var der slet ingenting på nettet omkring dansk møbeldesign og nyhedsformidling. Men jeg kan se på antallet af besøgende på hjemmesiden, at det er noget, folk har taget til sig. Og jeg er faktisk lidt stolt over på den måde at kunne være formidler af dansk møbeldesign, forklarer han.
Hjemmesiden er nemlig opbygget med både nyheder, baggrundsartikler og masser af billeder.
 
Aldrig færdig - men han ved det udmærket godt.
Peter bliver aldrig færdig - hverken med at møblere sit eget hjem eller med at få sin hjemmeside om dansk møbeldesign gjort færdig.
- Men det er heller ikke meningen. For der kommer hele tiden noget nyt at tage stilling til, pointerer han.
Til gengæld står det fast, at hans familie stadig ryster en smule på hovedet over hans hobby. Men Peter er så småt ved at få overbevist de nærmeste om, at Ikea bare er uinteressant, når det for kommer til de centrale møbelopkøb.
- For når de ser efter, så kan de jo godt se, at der er noget specielt ved designede møbler. At der er håndværk i dem og tænkt over deres form, forklarer han, mens hans bedste argument over for familien er, at designmøblerne faktisk holder prisen eller bliver mere værd.
At han så ikke har råd til at gå på storopkøb i designermøbler, kan til dels opvejes af arbejdet med hjemmesiden.
- Ved at have hjemmesiden, så har jeg det alligevel på den måde, at jeg er helt tæt på det, og at jeg er med, hvor det sker. Og det giver faktisk et lille sus, siger han.
 
Fanget på Trapholt
Peters interesse for møbler blev skudt i gang, da han i sin gymnasietid blev tvunget med til en udstilling på Trapholt Museum i Kolding.
- Jeg kan huske, at der stod 20 stole ved siden af hinanden. Og på den måde fik jeg et indblik i, at en stol ikke bare var en stol. Jeg blev dybt fascineret, og lige pludselig blev møbler til noget, jeg syntes var pæne. Men jeg tror ikke, nogen af mine gymnasiekammerater fik en tilsvarende oplevelse, siger han.
Siden er han også kommet frem til, hvad det er, der for alvor tænder ham.
- Det er symbiosen mellem træsorten, håndværket og så polstringen. Derudover er det formen, siger han.
Men også historien om dansk møbeldesign har rodfæstet sig dybt.
- Når jeg ser Arne Jacobsens eller Hans J. Wegners møbler, så bliver jeg stolt over, at vi i Danmark har evnet at have den slags genier, siger han.
 
God opstart

Hjemmesiden dansk møbeldesign.dk er stadig i sin opstart, men i øjeblikket barsler Peter med at lave et debatforum, hvor brugerne kan diskutere møbeldesign med hinanden.
- Men derudover får jeg tilsendt massevis af materiale, som jeg også skal have lagt på hjememsiden. Så der er nok at se til, siger han, mens han understreger, at der kun er tale om en hobby - men en tidskrævende en af slagsen.
Derfor håber han også, at arbejdet med hjemmesiden måske på sigt kan resultere i decideret salg af reklameplads. - For jeg kan mærke, at det bliver mere og mere attraktivt for møbelbutikker, designere og møbelproducenter at være på hjemmesiden, fordi de bliver set. Og ofte har det så stor værdi for dem at være med, at de giver mig noget som tak, siger han.

Billedtekst:
Peter har hang til alle former for dansk møbeldesign - også når det kommer til miniaturemøbler. Stolene her fik han af Anne fra firmaet Danish Miniatures, der var glad for at være kommet med på hans hjemmeside,  dansk møbeldesign.dk. (Foto: Gitte Gry Langkjær).