Koglen af Poul Henningsen - der der gennem tiderne også har designet dansk møbeldesignDen verdensberømte lampe Koglen har indtil nu været temmelig pladskrævende, og derfor har det ikke alle været forundt at eje denne lampe. "Koglen" blev designet i 1958 af hele Danmarks lysmager Poul Henningsen, der gennem tiderne også har designet dansk møbeldesign. Næsten 50 år efter den kom på markedet, er den stadig et flagskib indenfor dansk design.

Poul Henningsen og Louis Poulsen Lighting er uløseligt forbundet. Men få ved, at samarbejdet mellem Poul Henningsen og Louis Poulsen Lighting tog sin begyndelse allerede i foråret 1924. Da henvendte den unge arkitekt sig til belysningsfirmaet med lampetegninger i metervis og et ønske om at få nogle sat i produktion til den store Paris-udstilling året efter. En af disse lamper indbragte en guldmedalje, og grundlaget for et af de mest frugtbare samarbejder arkitekt og producent imellem blev lagt.

PH lampen nyder stadig stor popularitet - lyset er ganske enkelt uforligneligt, og så er lamperne smukke og harmoniske i deres udtryk. Af denne årsag har der længe været ytret ønske om at producere en udendørslampe, der kunne supplere PH væg i kobber. Poul Henningsen havde stor interesse for det udendørs lys, men man finder kun få udendørs lamper fra hans hånd, herunder Tivolilampen fra 1949, som man stadig kan nyde synet af i den gamle forlystelseshave.

Lanceringen af PH 3-2½ væg og pullert kommer netop i en tid, hvor haven nyder stor opmærksomhed og nu er det altså muligt at oplyse den med lys i særklasse. Lamperne er pga. de strenge krav til udendørs belysning tilpasset teknisk, men Poul Henningsens unikke behandling af lyset er bibeholdt i de robuste lamper.

Lanceret i 2005.

Design: Poul Henningsen

Materialer:
Skærmen: Mundblæst 3-lags hvidt opalt glas.
Fatningsskjuler: Optrukket forkromet aluminium.

Montering:
Armaturet er udstyret med sort tekstilledning og sort baldakin.

Lyskilde:
75W E27 (stor fatning)

Mål:
Højde: 24,2 cm. Ø29 cm.

Design: Poul Henningsen

Materialer:
Skærme: Mundblæst 3-lags hvidt opalt glas.
Stander og fod: Forkromet messing.
Topplade: Forkromet messing.

Montering:
Monteret med 2,2m sort plastledning med stikprop og gennemgangsafbryder.

Lyskilde:
40W E14 (lille fatning)

Mål:
Højde: 47,2 cm (Ø29cm)

Flyglet til det lille hjem. Sådan kaldte Poul Henningsen det selv, da han i 1931 tegnede det epokegørende, måske mest mondæne møbel fra hans hånd.

En skinnende bille eller misdannede tæer?
Da Poul Henningsen i 1931 tegnede sit berømte transparente flygel, var det for at frigøre instrumentet fra fortidens møbeltradition. Da flyglet kom på gaden, var modtagelsen blandet. Det blev både omtalt som "en stor skinnende bille med musik i kroppen" og som "misdannede tæer i for småt fodtøj". For PH skulle det være slut med instrumenter, der lignede gamle dampmaskiner i dorisk stil. Filosofien var, at et flygel ikke er et møbel, men et instrument som telefonen og radioen. Med sit celluloidbetræk, der holdes på plads af forkromet messinglister, gav PH instrumentet et nyt, tidssvarende udtryk, som forholdt sig til industriens maskiner. Flyglets sider blev polstrede med rødt nigerskind, så hverken instrument eller mennesker bliver stødt. De svungne messingben, der giver plads til en stortromme, gør flyglet nærmest svævende at se på.