danskmoebeldesign_header_090111

I år kan Skud på Stammen® fejre sit femårs jubilæum som rugekasse for fremtidens designermøbler.   Førende danske møbeldesignere og snedkerlærlinge mødes i et unikt samarbejde om at skabe prototyper på nye snedkermøbler. Det er der kommet en lang række nyskabende og flotte møbler ud af - designet med forkærlighed for nordisk design og stolte håndværkertraditioner. Møblerne udstilles på Trapholt fra 11. oktober.

Årets tema er »Recession«. Dyre råmaterialer og andre begrænsninger har sat kreativiteten på højtryk og måske kan recessionen være med til at skubbe nye tendenser inden for møbeldesign i gang?

Direktør Karen Grøn glæder sig over samarbejdet med fremtidens møbelmagere: "Når vi viser møbler, skal de sige noget om nutiden og pege ind i fremtiden. Møbler er ligesom beklædning og arkitektur udtryk for den tid, de bliver skabt i. For eksempel var det netop efter 2. verdenskrig, at designerparret Eames udviklede nogle af den tids mest innovative stole i formspændt finér og alternative, billige materialer. Jeg forventer at museets gæster vil få stof til eftertanke og diskussion om møblers betydning i dag, når de ser udstillingen".

mark dyer

Kernen i Skud på Stammen® er at støtte udviklingen af nye talenter samt at sikre og styrke den høje kvalitet i dansk møbeldesign. Designerne har svaret igen på temaet ved at designe med øje for enkelthed, hygge, fællesskab og fleksibilitet. Reolmoduler uden bagbeklædning, hvilestole og borde med flere funktioner. Med andre ord: Design med omtanke.

Det er unge lærlinge og nyuddannede snedkere og møbelpolstrere, som har transformeret møbeldesigneres tegninger til prototyper i træ, læder, uld m.m. Mens resten af landet holdt sommerferie, tilbragte designere og studerende fire uger i KTS' værksteder, hvor de omsatte ideerne til konkrete møbler.

Snedkerfaglærer Torkel Milling fra KTS siger om projektet: "Når man kigger på prototyperne er man ikke i tvivl om, at Danmark råder over en talentmasse, som kan bære de stolte møbeltraditionervidere. Vi er et mulehår fra at kunne sætte møblerne i produktion. Så det er naturligvis mit håb, at udstillingen samtidig bliver et udstillingsvindue for producenterne."

KTS' direktør Ole Heinager er begejstret for samarbejdet med Trapholt: "Jeg vil gerne rose de mange gode kræfter, som tilsammen løfter Skud på Stammen® og insisterer på at finde og gøde jorden omkring fremtidens store møbelmagere. Vi har grund til at være stolte over, at Danmark til stadighed uddanner, udvikler og udstiller designere og håndværkere med unikke evner og høj faglighed."

Skud på Stammen® er et tværfagligtforløb på KTS. Det er skolens fotografelever, der har taget billeder til udstilling og PR, og det er mediegrafikerelever fra KTS, der har designet katalog og udstillingsplancher.

Søndag den 4. november kl. 11-15 er der i øvrigt Snedkernes Dag på Trapholt, hvor de bedste studerende fra landets fagskoler kommer og udstiller deres svendeprøver midt i udstillingen.

Udstillingen kan opleves på Trapholt fra 11. oktober 2012 til 14. april 2013