danskmoebeldesign_header_090111

Dansk møbeldesign og bæredygtighedFor fem år siden var det kun få mennesker, der tænkte på at kombinere dansk møbeldesign og bæredygtighed. Det har FSC Design Award ændret, og de bedste resultater kommer nu på Trapholt kunstmuseum i otte måneder.

Udstillingen “Bæredygtigt design - en skov af ideer” på Trapholt i Kolding viser, hvordan design og bæredygtighed kan kombineres. FSC Danmark har de sidste fem år afholdt FSC Design Award, hvor unge danske designere bliver udfordret på bæredygtigt trædesign.

Tanken bag konkurrencen er, at moderne design rummer en mulighed for at løse nogle af klodens miljøproblemer i stedet for at skabe dem. Vinderne fra de sidste fem års FSC Design Award og de ni runner ups fra FSC Design Award 2010 er nu samlet på Trapholt. Børnemøbler, lamper, vægur og kaffebord er blot nogle af eksemplerne på, hvad man kan opleve i udstillingen. De fem vinderdesigns følges fra første idé til færdigt produkt og giver et indblik i den proces, som designet har været igennem. Hvad var opgøret med den normale vanetænkning? Hvad var nødvendigt at ændre for at tilpasse til bæredygtige produktionsforhold?
Desuden er det muligt selv at samle møbler, at tage billeder op for at nærstudere dem og at mærke mange forskellige træsorter.

Fernisering på Trapholt
Onsdag den 16. marts åbnede udstillingen med en fernisering på Trapholt, hvor det var muligt at møde de unge designere og at høre et foredrag med vinderen af FSC Design Award 2010, Mette Schelde. Mette fortalte om sit vinderdesign “Sidetable” og om sin vinderrejse til Amazonas, hvor hun fik indblik i skovenes betydning for de lokale samfund. Derudover fortalte tidligere indkøbschef i Coop, Peter Hallum, om de muligheder og udfordringer, der er i forbindelse med at producere og forhandle bæredygtige produkter.
en_armstol

”Med udstillingen vil vi gerne give folk en rigtig god oplevelse og samtidig vise, at bæredygtighed og design sagtens kan kombineres. Under opsættelsen har vi allerede oplevet, at folk har vist interesse og synes udstillingen ser rigtig spændende og indbydende ud”
, udtaler sekretariatsleder fra FSC Danmark, Loa Dalgaard Worm.

Karen Grøn, museuminspektør på Trapholt, siger om udstillingen; “Det er interessant at få lov at vise nogle unge bud på, hvordan vi som samfund kan forholde os til at skovene bliver fældet. Her er en flok unge mennesker, som tager fremtidens problemer alvorligt og prøver at designe sig ud af det.”

Læs mere om udstillingen på www.fsc.dk/trapholt

Udstillingen løber fra den 16. marts til den 27. november.