danskmoebeldesign_header_090111

Dansk møbeldesign - her en miniature af Arne Jacobsens ÆggetIdeen med at producere dansk møbeldesign i form af miniaturestole opstod i 1988 ... Poul Gernes introducerede på Biennalen i Venezia Arne Jacobsens Syverstole i otte spektakulære farver med de poetiske farvebetegnelser: Abrikos, fersken, rosa, lyslilla, turkis, azurblå, lime og citron. Siden lod Fritz Hansen A/S disse skønne farver indgå i deres farvekort til Syverne og Myrerne

og hurtigt "optrådte" de nye farver i diverse uge- og månedsmagasiner!

På et besøg i centrum af Wien midthalvfemserne opdager Anne Donnerup i en stor specialforretning for møbler de gamle wienerklassikere tegnet af blandt andet Josef Hoffmann, Koloman Moser og Otto Wagner i to udgaver: Møbler som stole, reoler, stumtjenere, udtræksborde i skala 1:1 og mange af samme møbler i skala 1:6!

Anne DonnerupFascinerende at se det samme møbeldesign i almindelig størrelse og modelstørrelse. Herfra kom ideen til Arne Jacobsens Syverstol i de skønne Gernes-farver i en modeludgave og så var det bare om at kontakte Fritz Hansen A/S !

Som sagt - så gjort
Ideen vandt genklang hos Fritz Hansen A/S. De ville dog ikke selv indgå i produktionen, men udfærdige en tilladelse, herunder samarbejdskontrakt, til al Arne Jacobsens møbeldesign i miniatureudgave til 1:6 DESIGN. Desuden ville de stille ekspertise til rådighed for 1:6 DESIGN, når selve produktionen skulle i gang. Naturligvis betingede Fritz Hansen sig også, at enhver ny model fra 1:6 DESIGN skal til godkendelse - inden den kommer ud i forhandlerledet!

Baggrunden som iværksætter
På det tidspunkt var Anne Donnerup 50+ og havde været bibliotekar i snart tredive år .Derfor var hun total "blank" indenfor produktion, markedsføring, distribution , regnskab. Hurtigt meldte hun sig til et lokalt iværksætterkursus samtidig med at hun beholdt sit gode og spændende bibliotekarjob endnu tre år!
Sammen med Fritz Hansen besluttede 1:6 DESIGN, at Syveren skulle være den første model i skala 1:6 . Siden er Myren [2002] og Ægget [2006] kommet og ind imellem Hans Sandgren Jakobsens Gallery skammel [2003]. Svanen forventes at komme som miniatureudgave til foråret 2008, hvor Ægget samtidig kan fejre 50 år jubilæum.

Made in Denmark
Siden firmaet 1:6 DESIGN startede i 1998, har outsourcingen af danske løntunge produkter taget til i omfang og alle innovative producenter bruger megen tid og mange kræfter på at omlægge produktionen til det tidligere Østeuropa og Østen! Naturligvis har 1:6 DESIGN også haft følere ude, men har måttet erfare, at der skal så store antal til, at 1:6 DESIGN må forblive et eksklusivt danskproduceret design, dog bortset fra understellet og benene til miniaturemodellerne.

1:6 Designs collection anno 2007Syveren, Myren, Gallery:
Miniaturemodellerne består af 3 lag knivskåret ahornfinér, der formspændes og udfræses til deres karakteristiske form. Efter kantslibning, pudsning, grunding og mellemslibning toplakeres modellerne i et udvalg fra Fritz Hansens aktuelle farver: 9 i toplakfarver og 3 i naturtræ. Alt samles til den færdige model i hånden .  
 
Ægget:
Transformeringen af Arne Jacobsens Ægget fra voksenudgave til miniature er sket ved en lang og kompliceret arbejdsproces. Først er et polstret Æg 1:1 scannet til en digital form og herefter bearbejdet til en sjettedel størrelse. Skallen til Ægget fremstilles ved støbning i polyæthylen - et plastlignende materiale. Såvel produk -tionen af forme samt efterfølgende støbning af æggeskaller foregår her i Danmark.   Herefter polstres skallen på Fyn. For- og bagside beklædes med henholdsvis en lukket celleskum og fibervat, hvorefter stolen betrækkes med Fanny Aronsens Njordstof fra Kvadrat efter stort set samme process som voksenstolen.
 
Hvem køber modellerne og hvad skal de bruges til? 
Mange mennesker samler på unikaglas, unikakeramik og andet smukt at se på, og på samme måde appellerer de små modeller til mennesker, som holder af og glæder sig over dansk design, hvor netop størrelsen er underordnet! 1:6 DESIGNs miniature- modeller forhandles over hele jordkloden; blandt andet har Design Museum i London, MOMA i New York, Centre de Pompidou & Colette i Paris købt miniaturerne. I Danmark forhandles de i førende museumsbutikker, hos mange Fritz Hansen forhandlere og specialbutikker med innovativ design!

Besøg 1:6 Designs internationale hjemmeside - klik her.

Se Arne Jacobsen design - klik her.