danskmoebeldesign_header_090111

Kay BojesenInteressen for Kay Bojesens ting er stigende og den samler sig ligeligt om hans brugskunst, sølvarbejder, porcelæn og det tidløse trælegetøj, som i generationer har gjort ham elsket blandt alle børn. 

Selv om Kay Bojesen var født i et klunkehjem, blev han funktionalismens pioner herhjemme. Kay Bojesen vidste, at god form og god funktion følges ad.

Skønt Kay Bojesen var ung med skønvirken, blev det de nye strømninger, bl.a. fra den tyske Bauhaus-skole, som styrede Kay Bojesen ind på modernismens vej og som i dag har gjort ham til en efterspurgt klassiker på auktionerne.

Kay Bojesen (1886-1958) blev uddannet sølvsmed hos Georg Jensen, hvor han kom ind i et af tidens mest frodige kunstneriske miljøer. Hos Georg Jensen lærte Kay Bojesen at hamre, ciselere og oxydere sølvet, så det fik tidens skulpturelle udstråling, men efter at have fået sit svendebrev i 1910 rejste Kay Bojesen på studietur til udlandet. 

Først til Tyskland, derefter til Frankrig. Tre år var Kay Bojesen væk og da han vendte tilbage til København, nedsatte han sig som sølvsmedemester med eget værksted.

Kay Bojesen skabte i de følgende år mange elegante sølvarbejder, bl.a. i samarbejde med arkitekter og kunstnere, men i 1930 skiftede han radikalt spor. Kay Bojesen blev kunstnerisk leder på porcelænsfabrikken Bing & Grøndahl. Det skete samtidig med, at de funktionalistiske ideer for alvor begyndte at slå igennem herhjemme.

Kay Bojesen så i de nye strømninger noget, han længe havde efterlyst. En ny stil, renset for overflødig pynt. Og med industrialismen samtidig muligheden for at skabe fornuftige brugsting til fornuftige priser.

Kay Bojesen sølvting fra 1930´ernes begyndelse og frem har logiske, funktionelle former og har i dag samlerstatus. Det gælder bl.a. Kay Bojesen bestik fra 1938. Det blev lavet i ren sølv og med træskaft på kniven. I 1951 blev det tildelt Grand Prix på Trienalen i Milano. Og det gælder Kay Bojesens på én gang praktiske og elegante køkkenserie ligeledes fra 1951. Kasserollerne kunne stables, mens lågene kunne bruges som pander. 

For Bing & Grøndahl skabte Kay Bojesen forskellige kaffestel, han tegnede glas for Holmegaard og skabte også en serie bord- og køkkenknive, hvis enkle design kom til at danne forbillede. Og så skabte Kay Bojesen ikke mindst det trælegetøj, der gjorde ham verdensberømt og som stadig forhandles som noget af det ypperste af slagsen. 

Kay Bojesen og hans elskede legetøj
Det startede, da Kay Bojesen blev far til en dreng. Til ham skar Kay Bojesen fantasifulde legeting i træ og da Foreningen Dansk Arbejde i 1922 udskrev en konkurrence om godt legetøj til børn, indsendte Kay Bojesen fire forslag og vandt. 

Elefant - Kay BojesenFra årene 1935-44 stammer en stor del af Kay Bojesen legetøj, bl.a. zebraen og gyngehesten, mens Kay Bojesen skabte de så højt elskede dyr - aben, bjørnen, elefanten - i perioden 1951-54. 

Kay Bojesen døde i 1958, 72 år gammel, og mange af hans ting er fortsat i produktion - bl.a. ved Rosendahl.

Læs mere om Kay Bojesen - klik her.