danskmoebeldesign_header_090111

Louis Poulsen Lighting A/S's forretningskoncept er at udvikle, fremstille og sælge belysningsprodukter af høj kvalitet i et funktionelt design til bygninger og bebyggede områder. Vores belysningsarmaturer er berømte for deres originalitet, enkelhed og exceptionelle lysbehandling.

Belysningsfilosofien bag Louis Poulsen Lightings produkter tager udgangspunkt i de tre kodeord: funktion, komfort og atmosfære. Tilsammen danner de grundlaget for et bredt produktsortiment til både det professionelle og private marked.

Louis Poulsen Lighting tilbyder i samarbejde med kunder og professionelle partnere rådgivning, planlægning og produktudvikling over det meste af verden. Virksomheden er blandt de ti største leverandører på det professionelle belysningsmarked i Europa og en af de tre førende udenlandske leverandører i USA. Louis Poulsen Lighting har repræsentationskontorer i Dubai og Moskva og datterselskaber i Japan, USA, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Schweiz, Holland, Frankrig og England.

Vore produkter bliver hovedsagligt produceret på egen fabrik i Danmark, hvor produktionen er certificeret efter kvalitetsstyringssystemet ISO 9001 og miljøstyringssystemet ISO 14001.

Louis Poulsen Lighting er en effektiv og moderne virksomhed, der beskæftiger 575 medarbejdere og årligt omsætter for 750 mio. kr.

Historien:

1874   Ludvig R. Poulsen grundlægger selskabet som et vinimportfirma under navnet "Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni". Firmaet lukker i 1878.

1891   Danmarks første elektricitetsværk åbner i Odense.

1892   Danmarks andet elektricitetsværk åbner i København. Samme år åbner Ludvig R. Poulsen igen forretning, nu med salg af værktøj og el-teknisk materiel i Istedgade 1 på Vesterbro i København.

1896   Ludvig R. Poulsens nevø, Louis Poulsen, ansættes i virksomheden.

1906   Ludvig R. Poulsen dør. Louis Poulsen overtager virksomheden og flytter den to år senere til Nyhavn 11, som siden har været hovedkontorets adresse.

1911   Sophus Kaastrup-Olsen optages som partner i firmaet, som derefter hedder Louis Poulsen & Co.

1914   Louis Poulsen udgiver sit første katalog - med maskiner og værktøj.

1917   Sophus Kaastrup-Olsen køber Louis Poulsens andel af firmaet for 10.000 kr. og bliver eneejer af Louis Poulsen & Co.

1918   Industri og landbrug benytter elektricitet i stigende grad, og Louis Poulsens omsætning overstiger 5 mio. Dkr.

1924   Poul Henningens samarbejde med Louis Poulsen & Co. indledes med henblik på at deltage i en international udstilling i Paris for dekorativ kunst: Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes. 

1925   Poul Henningsens lamper vinder guldmedalje på ovennævnte udstilling i Paris.

1926   Louis Poulsen og Poul Henningsen vinder licitationen om belysning til det nyopførte Forum i København med den legendariske PH lampe med 3 skærme. Samme år påbegyndes markedsføringen af armaturerne. Det første katalog udkommer med tekst på både dansk, tysk, engelsk og fransk.

1929   Louis Poulsen forhandler Poul Henningsens lamper via udenlandske agenter i Europa, Nord- og Sydamerika, Afrika og Asien.

1933   Den første el-engros afdeling åbner i Århus.

1938   Sophus Kaastrup-Olsen dør, og Emun Rager bliver administrerende direktør.

1939   Louis Poulsen & Co. omdannes til et aktieselskab.

1941   Ved køb af Laur. Henriksens metalvarefabrik overtager Louis Poulsen & Co. A/S selv produktionen af belysningsarmaturer.
Første nummer af LP-NYT udkommer med Poul Henningsen som redaktør.
Poul Henningsen konstruerer er mørklægningsarmatur for Tivoli, der gør det muligt for haven at holde åben til midnat, idet lysudsendelsen fra armaturet ikke kan ses fra overflyvende fly.

1958   PH5 lampen lanceres og får sit navn efter sin diameter på 50 cm.

1959   Louis Poulsens nyopførte bygning på Sluseholmen i København indvies. Den anvendes dels montage af lysrørsarmaturer, dels til el-engroslager. Jens Kaastrup-Olsen bliver administrerende direktør.

1962   Det første udenlandske datterselskab i Belysningssektionen etableres i Tyskland.

1964   Engrossektionen udvides ved køb af A/S Classen-Smidth, hvorved man får filialer i Odense og Vejle. Belysningssektionen etablerer et datterselskab i Frankrig.

1965   Laur. Henriksens metalvarefabrik skifter navn til Elpefa A/S.

1967   I/S El-Salg etableres.

1969   Elpefa A/S flytter til en nyopført produktionshal på Sluseholmen, som overtager al produktion og montage af armaturer.

1975   Belysningssektionen etablerer et svensk datterselskab.

1976   Hans Cordes udnævnes til administrerende direktør efter Jens Kaastrup-Olsens død.

1977   Metalvareproduktionen, som tidligere var et selvstændigt selskab under navnet Elpefa A/S, fusioneres med Louis Poulsen & Co. A/S. Louis Poulsens B-aktier optages på Københavns Fondsbørs.

1978   El-engroslageret flytter fra Sluseholmen til nye afdelinger i Gladsaxe og Greve. Lagerbygningen inddrages til produktion.

1981   Louis Poulsen & Co. A/S køber el-engrossektionen i S.C. Sørensen og overtager hermed 8 el-engrosafdelinger.

1984   Elpefa Handels- og ingeniørfirma A/S etableres.

1985   Belysningssektionen etablerer et datterselskab i USA og El-engrossektionen åbner en afdeling i Thorshavn på Færøerne. JO-EL A/S etableres.

1987   Belsyningssektionen etablerer et datterselskab i Norge. Koncernens omsætning runder 1 mia. Dkr.

1988   Belysningssektionen etablerer datterselskaber i hhv. Holland og Australien.

1989   Louis Poulsen & Co. A/S køber Skandia Havemann's El A/S. Belysningssektionen etablerer datterselskab i Finland.

1990   Datterselskabet Lightmakers A/S i Danmark samt Belysningssektionens datterselskab i Schweiz etableres.

1991   Det japanske datterselskab i Belysningssektionen etableres.

1994   Poul Henningsen ville være fyldt 100 år den 9. september. Louis Poulsen fejrer begivenheden ved at udgive bogen Tænd - PH lampens historie, genskabe en PH bordlampe og pendel TREPH fra slutningen af tyverne samt arrangere en udstilling af PHs gamle lamper på Kunstindustrimuseet i København.  

1995   El-engrossektionen etablerer specialafdeling for tele og data; nemlig Louis Poulsen Kommunikation. Samtidig introduceres e-handelssystemet eLPc.

1997   Erik Holm udnævnes til administrerende direktør. Belysningssektionen køber det engelske selskab Outdoor Lighting Ltd.  

1998   Måleinstrumentsektionen i Elpefa A/S udskilles som et selvstændigt aktieselskab under navnet ELMA A/S. Den El-tekniske sektion køber Norsk Elektro Teknikk ASA og Nordisk Elektro Teknik AB.

1999   Louis Poulsen koncernen fejrer sit 125 års jubilæum. For at fejre begivenheden markedsfører virksomheden i en begrænset periode en lysekrone tegnet af Poul Henningsen, Bombardementskronen, som fandtes i Louis Poulsens sortiment fra begyndelsen af 30erne frem til 60erne. Indenfor en periode på to måneder bliver der solgt 10.000 Bombardementskroner.  
 
2000   De tidligere A-aktionærer og de nye ejere af Louis Poulsen koncernen indgår aftale om en ny dansk lysfond, Sophus Fonden. Fonden uddeler DDK 500.000 årligt til støtte for eksperimentelle og kunstneriske belysningsprojekter.
Louis Poulsen Lighting A/S markerer begyndelsen på et helt nyt detailhandelskoncept og etablerer specialbutikker - LPL centre i Illums Bolighus samt møbelforretningen Ingvard Christensen i henholdsvis Vejle og Esbjerg. Desuden etableres cirka 60 shop-in-shop forretninger hos forhandlere over hele Danmark.

2001   Louis Poulsen Lighting A/S afhænder datterselskabet i Sydney, Australien, som herefter overgår til at være en af Louis Poulsen Lightings distributører.
Den nyskabende pendel, LP Charisma, udviklet af Louis Poulsen Lighting A/S i samarbejde med PLH Design, tildeles Dansk Design Pris 2001 i kategorien »produktdesign/ byggeri og arbejdspladsen«.
I anledning af at Arne Jacobsen ville være fyldt 100 år introducerer Fritz Hansen og Louis Poulsen Lighting AS en limiteret og nummereret fødselsdagspakke bestående af 3 stk. sortlaserede Myrestole, 1 sort laseret ægformet bord samt Stelling glaspendel. I alt sælges der 2.066 stk. fødselsdagspakker i perioden fra de 11. februar til den 21. maj.  
 
2002   Den 1. oktober fejrer Louis Poulsen & Co. GmbH med hovedsæde i Hilden ved Düsseldorf 40 års jubilæum.
Datterselskabet Light Makers AS overtager markedsføringen af Zumtobel Staffs produkter og ophører samarbejdet med den tyske belysningsproducent ERCO.
Pendlen LP Charisma modtager en designpris, som uddeles af Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design. Louis Poulsen Lighting A/S modtager »Det Gyldne Søm«, som uddeles af Byggesocietetet og begrundes med Louis Poulsen Lightings mangeårige indsats for funktional belysning til indendørs og udendørs brug.

2003   Louis Poulsen Lighting A/S underskriver samarbejdsaftale med Martin Professional A/S, som giver Louis Poulsen Lighting A/S eneret til at forhandle Martin Professional A/S' arkitektoniske produkter i Skandinavien.
Af Miljøkontrollen i Københavns Kommune tildeles Louis Poulsen Lighting »Købehavns Miljønetværks Diplom«. Diplomet tildeles til virksomheder der opnår egentlige miljøforbedringer.
Armaturet Q, tegnet af Seedorf Design, nomineres til »red dot design«, som tildeles af Design Zentrum Nordrhein Westfalen.
I Paris modtager Moser pendlen den franske designpris, »Coup de Coeur«.
Blandt 200 deltagere opnår Louis Poulsen El-teknik A/S 2. plads i årets e-handelspris.
Den 26. oktober lancerer Louis Poulsen Lighting pendlen Enigma, tegnet af den japanske designer Shoichi Uchiyama. Inden udgangen af 2003 er der solgt cirka 2300 eksemplarer af den nye pendel.
Enigma vinder en iF-pris (International Forum Design) blandt 1.630 forslag fra virksomheder i 32 lande.
danish design connection ser dagens lys - et samarbejde mellem nogle af sværvægterne i den danske designbranche og Det Danske Kulturinstitut i Tyskland. »connection« anvendt i denne forbindelse står for den fælles kulturelle bevidsthed om design og arkitektur, der findes i Danmark.
Louis Poulsen Lighting lancerede i november et Louis Poulsen Collection produkt, PH 2/1 Stammekrone - en lampetype, der var i produktion i 30'erne, hvor den leveredes med et varierende antal lamper og etager. De nummererede PH 2/1 Stammekroner, der er udført i bruneret messing, blev solgt i mere end 9000 eksemplarer indenfor de to måneder, hvor tilbuddet varede. I efteråret 2005 vil PH Stammekrone blive lanceret som standardprodukt udført i forkromet messing. 

2004   Louis Poulsen Lighting, Fritz Hansen, Royal Copenhagen og B&O går sammen om en udstilling i Tokyo i anledning af hendes Majestæt Dronning Margrethes officielle besøg i Japan i november. Udstillingen, der har titlen »Styling Danish Life«, er skabt af den verdensberømte arkitekt Tadao Ando.

2005   Louis Poulsen Lighting orienterer internt og eksternt om at virksomhedens produktion i København flytter til Vejen i Jylland. Flytningen vil foregå etapevis og skal være gennemført ved udgangen af 2005. Flytningen medfører at 180 medarbejdere opsiges, men alle bliver samtidigt tilbudt genansættelse på den nye fabrik. Årsagen til flytningen er at planerne for udviklingen af lokalområdet omkring fabrikken på Sluseholmen ikke gør det realistisk at ombygge og tilpasse den gamle fabrik til at kunne imødekomme fremtidens krav og behov for rationel og rentabel produktion af lamper.
Louis Poulsen Lighting deltager i Expo 2005 i Aichi, Japan. I den Nordiske Pavillon udstilles »Nordlyset« - en lysinstallation udviklet i samarbejde med Peter Bysted Design. Pavillonen er desuden belyst af en række armaturer fra Louis Poulsen Lightings standardsortiment.
Campbell pendel, designet af Louise Campbell, modtager den 10. marts iF Product Gold Design Award, som uddeles en gang årligt på Hannovermessen i Tyskland.
Louis Poulsen Elteknik A/S sælges til Lemvigh-Müller Gruppen. 

www.louis-poulsen.dk