danskmoebeldesign_header_090111

Den danske møbeldesigner og professor Jørgen Kastholm er død juni 2007, 76 år gammel efter kort tids sygdom. Han nåede gennem sit liv at designe en lang række klassikere inden for dansk møbeldesign. Mest kendt er nok stolen "Græshoppen", som Kastholm lavede med makkeren Preben Fabricius i dansk møbeldesigns guldalder i 1960érne samt "Krumsabelstolen", som Kastholm fik idéen til, da han arbejde i Libanon i begyndelsen af årtiet. Her indrettede han i øvrigt det lokale SAS kontor, og i dag står hans møbler i 120 lufthavne verden over - blandt andet i København.

Lufthavnene er dog kun et lille udsnit af alle de steder, hvor Jørgen Kastholms møbler kan findes i dag. Gæster på steder som Louvre i Paris og Museum of Modern Art i New York har også kunnet stifte bekendtskab med Kastholms kreationer, ligesom de også er blevet brugt i flere film. Senest i "The Devil Wears Prada", hvor "Tulipanstolen" blev anvendt som Meryl Streeps kontorstol.

Kastholms produktion er da også gennem hele karrieren blevet belønnet med et hav af fornemme priser. Blandt andet har han fået Ringling Museum Award i 1969, Ersten Bundespreis "Gute Form" 1969, Giid Industrial Form i 1972, 1974 og 1976, Stuttgart Design Center, first price i 1972 og 1977 og Grand Prix ved modern Art Museum, Brazil, i 1973 og Red Dot Award i 2005.

Jørgen Kastholm var oprindeligt uddannet smed, men tog senere uddannelsen som arkitekt ved Skolen for Boligindretning. Senere blev han udnævnt som professor ved Bergische Universitet i Düsseldorf, hvor han i en årrække underviste i design og formgivning. Han var samtidig møbeldesigner for en række tyske og danske møbelfirmaer og boede også i Tyskland indtil kort tid før sin død, hvor han flyttede tilbage til Danmark.